Sergejs Skripaļs izrakstīts no slimnīcas

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Scanpix/AP

Bijušais Krievijas dubultaģents Sergejs Skripaļs izrakstīts no slimnīcas, ziņo raidorganizācija «Euronews». 4.martā Skripaļam un viņa meitai Jūlijai Solsberi, Lielbritānijā, uzbruka ar nervus paralizējošo vielu «Novičok», pie kā Lielbritānija vaino Krieviju.

(Papildināta ziņa.)

Jūlija Skripaļa no slimnīcas tika izrakstīta 9.aprīlī. Pēc tam viņa tika pārvietota uz kādu drošu vietu. Viņas 66 gadus vecais tēvs atveseļojās lēnāk.

Skripaļu ārstēšana bija «milzīgs un nepieredzēts izaicinājums», sacīja Solsberi rajona slimnīcas pārstāve Lorna Vilkinsone. «Tagad sācies nozīmīgs posms viņa atlabšanā, kas notiks ārpus slimnīcas.»

Kā norāda slimnīca, konfidencialitāte liedz tai «sniegt detalizētu pārskatu» par Skripaļa un viņa meitas ārstēšanu.

«Tomēr cilvēku ārstēšana, kuriem bijis tik akūti slikti, kuri saindēti ar nervus paralizējošu vielu, prasa viņu stabilizēšanu, uzturēšanu pie dzīvības līdz viņu ķermeņi var saražot vairāk enzīmu, kas var aizvietot saindētos,» teikts slimnīcas paziņojumā.

Policija norāda, ka notikušā izmeklēšana turpinās un ka tā «neapspriedīs pieņemtos aizsardzības un drošības mērus».

Pēc incidenta 28 Eiropas valstis vienojās atbalstīt Apvienoto Karalisti un izraidīt Krievijas diplomātus.

Lielbritānijas varasiestādes aprīlī paziņoja, ka identificējušas galvenos aizdomās turamos. Pēc avīzes «The Telegraph» rīcībā esošās informācijas, aizdomās turamie šobrīd atrodas Krievijā.

Šī ir pirmā reize kopš Otrā pasaules kara, kad Eiropā lietots ķīmiskais ierocis, un incidents vēl vairāk saspīlējis Maskavas un Rietumu attiecības, abām pusēm izraidot ievērojamu skaitu pretējās puses diplomātu.

Šomēnes atklātībā nonāca ziņas, ka Skripaļs 2016.gadā esot devies uz vairākām Eiropas valstīm, tostarp Igauniju, lai informētu šo valstu izlūkdienestus par Krievijas aktivitātēm spiegošanā.

«The New York Times» vēsta, ka Lielbritānija uzskata uzbrukumu Skripaļam par Kremļa vēstījumu, ka tas nekad neaizmirsīs un nepiedos nodevējam. Laikraksts ziņo, ka britu varasiestādes, visticamāk, apstiprinājušas un veicinājušas šīs tikšanās, lai izglītotu savus sabiedrotos un nodrošinātu ienākumus Skripaļam.

Pārbēdzējiem šādas tikšanās nav nedz pretlikumīgas, nedz neparastas. Taču tās nozīmē, ka Skripaļs tikās ar izlūkdienestu darbiniekiem, kuri strādā pie Krievijas operāciju izjaukšanas Eiropā. Tas savukārt nozīmē, ka uzbrukums Skripaļam, iespējams, bija tieša atriebība par viņa pēdējā laika darbībām.

Skripaļs bija viens no 14 spiegiem, kurus Krievija un Vašingtona apmainīja 2010.gadā lielākajā šāda veida apmaiņā kopš Aukstā kara laikiem.

Atvaļinātais Krievijas izlūkdienestu pulkvedis Skripaļs 2006.gadā Krievijā tika notiesāts uz 13 gadiem cietumā par spiegošanu Lielbritānijas labā. Viņš tika notiesāts par Krievijas aģentu identitāšu nodošanu britu izlūkdienesta Mi6 rīcībā.

Skripaļs pēc atbrīvošanas Krievijā pārcēlās uz dzīvi Lielbritānijā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu