Revolucionārās artišoku lampas stāsts

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ekrānuzņēmums/Instagram

Šodien artišoku formas lampas ir ārkārtīgi populāras un nereti ir manāmas glaunākajos mājas interjeros, žurnālos un interjera dizaina salonos. Artišoku vai čiekuru formas lampu abažūrs parādījās vien pavisam nesen - pagājušā gadsimta 50. gados, taču acumirklī kļuva par revolucionāru dizaina objektu.

Lampas neordinārais dizains radās 1958. gadā - tolaik dāņu arhitekti Eva un Nils Kopeli lūdza dāņu rakstniekam un dizaineram Paulam Heningsenam palīdzību gaismekļu dizaina radīšanā kādam Kopenhāgenas restorānam. Tolaik Heningsenam radās iespēja realizēt kādu dizainu, kuru viņš bija iztēlojies un iecerējis radīt jau pirms 30 gadiem - viņš alka izstrādāt griestu lampu, kas atgādina apgrieztu artišoku.

Jau trīs mēnešus pēc arhitektu pasūtījuma Heningsens ar gaismekļu ražotāju «Louis Poulsen» bija radījis piecus lampu modeļus, kurus uzstādīja Langelīnas paviljona restorānā, Kopenhāgenas centrā. Katra no uzstādītajām lampām sastāvēja no 72 vara plāksnītēm, kas pilnībā aizsedza spuldzi. Artišoku lampas radīja maigu, rozīgi sārtu gaismu, kas savukārt piešķīra restorānam romantisku gaisotni.

«Galvenais faktors, kas padarīja šo lampas abažūru unikālu un revolucionāru, bija spuldzes slēpjošās plāksnītes,» atklāj «Louis Poulsen» dizaina nodaļas direktors Rasmus Makholds. «Tolaik cilvēki neskatīja lampas kā dekoratīvu objektu, bet gan kā funkcionējošu priekšmetu, kas deva gaismu. Heningsens bija pirmais, kas apkopoja gan dekoratīvās, gan funkcionālās īpašības vienā produktā.»

A post shared by Kia Arpia (@kiaarpia) on

Šodien restorāna griestus vairs negrezno visas oriģinālās lampas - pēc restorāna pārbūves četras lampas tika noņemtas un pārdotas izsolēs. Heningsena izvēlētais dāņu lampu ražotājs «Louis Poulsen» vēl aizvien izgatavo artišoku lampas, kas variē gan krāsu, dizaina, gan arī izmantoto materiālu ziņā, taču tām ir saglabāts nemainīgs dizains un plāksnīšu izkārtojums.

A post shared by @futureantiques.us on

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu