Advokātu padome: Katra desmitā civillieta tiesā saistīta ar bērnu tiesībām

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: PantherMedia/Scanpix

Teju katra desmitā civillieta tiesā ir saistīta ar bērnu tiesībām, šodien Advokatūras dienu atklāšanas pasākumā informēja Zvērinātu advokātu padome (ZAP).

ZAP loceklis un advokāts Raivo Sjademe klātesošajiem stāstīja arī par jaunāko statistiku - pagājušajā gadā tiesā nonāca 4918 prasības par līdzekļu piedziņu bērnu uzturēšanai, savukārt 2015.gadā tās bija 5342 lietas.

Vēl tiesās pērn nonāca 569 prasības par vecāku aizgādnības izbeigšanu vai ierobežošanu, tikmēr 2015.gadā tās bija 533 prasības.

Pēc advokāta teiktā, ļoti bieži problēmas ir nevis juridiskas, bet tīri cilvēciskas, proti, laulāto un vecāku nesarunāšanās savā starpā.

Stāstot par mediācijas procesu ģimenes strīdos, tiesas aicinātā mediācija, pēc viņa domām, jau ir novēlota - konkrētajās lietās tas ir process līdz tiesai.

Šogad 300 ģimenēm ar nepilngadīgiem bērniem pirmās piecas mediācijas sesijas ir bez maksas. Sjademe uzsvēra, ka bērnu intereses ir prioritāte un bērns nedrīkst būt līdzeklis, ar kuru pieaugušie risina savas personiskās problēmas.

Kā ziņots, no šodienas līdz 17.martam vairāk nekā 150 zvērināti advokāti Advokatūras dienās iedzīvotājiem sniegs bezmaksas juridiskās konsultācijas visā Latvijā, šogad īpaši veltot uzmanību bērnu interešu aizstāvībai.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu