Alžīrija Sahāras tuksnesī pamet likteņa varā 13 000 migrantu

TVNET/AP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scnapix

Alžīrija pēdējo 14 mēnešu laikā izraidījusi vairāk nekā 13 000 migrantu, kuri kājām Sahāras tuksnesī cenšas mērot garu ceļu uz tuvējām valstīm. Migranti, tai skaitā grūtnieces un bērni, bez ūdens un ēdiena spiesti skarbajos tuksneša apstākļos iet līdz pat 48 grādu karstumā, un daudzi šo ceļu neiztur, ziņo aģentūra AP.

Vairums migrantu dodas uz Nigēru. Viņiem jāmēro 15 kilometrus garš ceļš tuksnesī cerībā nonākt nelielajā pierobežas ciematā Assamakā. Izturīgākajiem tas izdodas, kamēr citus, kuriem spēki aptrūkušies, atrod ANO glābēji. Nav zināms, cik daudzi ceļā miruši. AP intervēja vairāk nekā 20 izdzīvojušos, kuri stāsta, ka daudzi cilvēki viņu grupās nav varējuši turpināt ceļu un pazuduši tuksnesī.

«Tur gulēja mirušas sievietes, vīrieši... Citi tuksnesī pazuda, jo nezināja ceļu,» stāsta Džaneta Kamara, kura grūto ceļu mēroja bērna gaidībās. «Katrs bija pats par sevi.»

Viņa joprojām cenšas atkopties no dzemdībām, kurās laida pasaulē mirušu bērniņu, ko apglabāja tuksnesī. Tagad nonākusi Arlitā, Nigērā, viņa joprojām cenšas atgūties no «savvaļā» pavadītā laika.

«Es zaudēju dēlu, savu bērnu,» stāsta libēriete Kamara, kura dzīvoja Alžīrijā un no mājām tirgoja dzērienus un pārtiku. Maijā viņu no Alžīrijas izraidīja. Kāda cita divdesmitgadniece, kas tika izraidīta ap to pašu laiku, arī dzemdēja Sahārā. Arī viņas bērns neizdzīvoja.

Alžīrijas masu izraidīšanu skaits palielinājās 2017.gada oktobrī, kad Eiropas Savienība (ES) pastiprināja spiedienu uz Ziemeļāfrikas valstīm samazināt migrantu plūsmu, kas cenšas sasniegt Eiropu, šķērsojot Vidusjūru vai Spānijas robežu. Migranti Eiropā cenšas iekļūt no Mali, Gambijas, Gvinejas, Kotdivuāras, Nigēras un citām valstīm - daudzi mēģina patverties no vardarbības, kamēr citi bēg no nabadzības.

ES pārstāvis aģentūrai AP sacīja, ka ES ir zināms par Alžīrijas rīcību, taču «suverēnām valstīm» esot tiesības izraidīt migrantus, kamēr vien tiek ievēroti starptautiskie likumi.

Atšķirībā no Nigēras, Alžīrija nepieņem no ES finansējumu migrācijas krīzes risināšanai. Tomēr Alžīrija no 2014. līdz 2017. gadam no Eiropas pieņēma humāno palīdzību vairāk nekā 111 miljonu ASV dolāru apmērā.

Alžīrija nepublisko datus par izraidītajiem migrantiem. Taču ANO Starptautiskās migrācijas organizācija (IOM) 2017.gada maijā sāka skaitīt migrantus, kas tika izraidīti netālu no robežas ar Nigēru. Saskaņā ar IOM aplēsēm kopš tā laika smago ceļu pārcietuši 11 276 vīrieši, sievietes un bērni. Vēl vismaz 2500 cilvēki pērn veica līdzīgu ceļu caur tuksnesi uz Mali. Nav zināms, cik daudzi līdz galamērķim nenonāca.

Izdzīvojušie migranti žurnālistiem stāsta, ka simtiem cilvēku lielās grupās esot tikuši salādēti kravas automašīnās un pēc sešas līdz astoņas stundas gara brauciena atstāti tuksnesī, kur tiem tika norādīts virziens uz Nigēru. Tad viņiem tika dota pavēle doties prom, dažos gadījumos piedraudot ar ieroci. Tuvākā ūdenstilpne atradās 30 kilometru attālumā, norāda IOM.

Karstās smiltis, tuksneša svelme un ūdens trūkums padara gājienu ārkārtīgi smagu, taču atpakaļ atgriezties nav iespējams.

«Bija cilvēki, kuri to nevarēja izturēt. Viņi palika, un mēs viņus pametām. Viņi pārāk daudz cieta,» stāsta 18 gadus vecais Aliū Kande no Senegālas. Kandes grupa, kurā bija apmēram 1000 cilvēku, apmaldījās. Viņš stāsta, ka Alžīrijas policija esot atņēmusi visu, kas viņam bija, - naudu dažu simtu eiro apmērā un «Samsung» mobilo tālruni.

Migrantu stāstīto apstiprina vairāki video, kas pēdējo mēnešu laikā nonākuši AP rīcībā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu