«Bezskaidras naudas» Zviedrija bažījas par patērētāju privātuma riskiem

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Pixabay

Zviedrija pēdējo gadu laikā strauji kļuvusi par valsti, kas visstraujāk pasaulē virzās uz bezskaidras naudas norēķinu sabiedrības modeli, patērētājiem atsakoties no skaidras naudas izmantošanas norēķinos, dodot priekšroku maksājumu kartēm un dažādiem digitālo maksājumu risinājumiem. Tomēr ņemot vērā apstākli, ka bezskaidras naudas norēķinus lielākoties apkalpo privāti uzņēmumi un tas aktualizē patērētāju personīgās informācijas drošību, vēsta ASV finanšu ziņu un datu aģentūra «Bloomberg».

Šis jautājums no jauna aktualizējies nesen uzvirmojušajā skandālā ar sociālo tīklu «Facebook», kura lietotāju informāciju bez pašu lietotāju ziņas ievāca un izmantoja trešās puses.

Zviedrijas Centrālās bankas vadītāja vietnieks Martins Flodens pauž viedokli, ka varētu būt nepieciešams ieviest stingrākus noteikumus attiecībā uz patērētāju privātās informācijas izmantošanu.

«Varbūt mēs nemaz nevēlamies, ka privātajām bankām ir tiesības izmantot informāciju par darījumiem, kas ir to rīcībā. Iespējams, ka mums vajag stingrākus noteikumus attiecībā uz šādas informācijas lietošanu,» norādīja Flodens.

Zviedrijas Centrālā banka šobrīd arī izskata iespējas ieviest oficiālu valsts norēķinu karti vai digitālo maksājumu aplikāciju, tādējādi palīdzot rūpēties par patērētāju privātuma aizsardzību.

Centrālā banka jau iepriekš atzinusi, ka skaidras naudas norēķinu pakāpeniska izzušana neesot novēršama, tāpēc esot laicīgi jāsāk domāt par tās sabiedrības daļas aizsargāšanu, kuru skaidras naudas izzušana ietekmēs visvairāk.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu