Erdogans pieprasa ASV atvilkt spēkus no Menbižas

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: EPA/Scanpix

Turcijas prezidents Redžeps Tajips Erdogans otrdien pieprasīja ASV atvilkt savus karavīrus no kurdu kontrolētās Menbižas pilsētas Sīrijas ziemeļos, solot, ka Turcijas armija operāciju Sīrijā vērsīs arī pret šo stratēģiski svarīgo pilsētu.

Turcijas karaspēks 20.janvārī iebruka Sīrijā kurdu kontrolētajā Afrīnas reģionā. Tomēr uzbrukuma turpināšana austrumos pret Menbižu, kur atšķirībā no Afrīnas atrodas ASV karavīri, nozīmētu ievērojamu konflikta eskalāciju.

ASV apbruņojušas un apmācījušas Sīrijas kurdu lielāko kaujinieku grupējumu Tautas aizsardzības vienības (YPG), kā arī atzinušas tās par efektīvāko spēku sauszemes operācijās pret džihādistu grupējumu «Islāma valsts».

YPG ir Sīrijas kurdu lielākās politiskās organizācijas Demokrātiskās savienības partijas militārais spārns. Ankara YPG uzskata par Turcijas kurdu bruņoto separātistu grupējuma Kurdistānas Strādnieku partijas (PKK) atzaru.

Pārmetot Vašingtonai solījumu neturēšanu, Erdogans sacīja: «Viņi mums teica, ka pametīs Menbižu. Viņi teica, ka nepaliks Menbižā. Kāpēc viņi vienkārši neiet prom?»

«Ko jūs esat atveduši šeit? PYD. Ko jūs esat atveduši šeit? YPG. Ko jūs esat atveduši šeit? PKK,» sacīja Erdogans.

«Un tad jūs mums sakāt, lai mēs nenākam uz Menbižu! Mēs iesim uz Menbižu, lai atdotu to tās īsajiem saimniekiem,» viņš piebilda.

Turcija uzskata, ka Menbižā iedzīvotāju vairākums bijuši arābi, bet jau septiņus gadus ilgstošā Sīrijas pilsoņkara laikā etniskais līdzsvars mainījies par labu kurdiem.

ASV atbalstītā alianse Sīrijas demokrātiskie spēki, kuras kodolu veido YPG, 2016.gadā atkaroja Menbižu «Islāma valstij».

Afrīnas reģionā Turcijas operācijas gaitā nogalināti 68 mierīgie iedzīvotāji, arī 21 bērns, piektdien paziņoja Lielbritānijā bāzētā sīriešu aktīvistu organizācija «Syrian Observatory for Human Rights» (SOHR).

Atbilstoši jaunākajiem SOHR datiem, kas izplatīti pirmdien, kaujās Afrīnas reģionā kopš 20.janvāra dzīvību zaudējuši vismaz 134 Turcijas atbalstītie kaujinieki un Turcijas karavīri, kā arī vismaz 108 YPG un kurdu pašaizsardzības vienību kaujinieki.

Pilsoņkarš Sīrijā notiek kopš 2011.gada un sadrumstalojies daudzās frontēs starp kurdu spēkiem, mērenajiem un radikālajiem sunnītu nemierniekiem, valdības karaspēku un tai lojāliem paramilitāriem formējumiem. Saskaņā ar dažu opozīcijas aktīvistu aplēsēm kopējais upuru skaits jau pārsniedzis 400 000.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu