Globālais miera indekss: Kuras ir drošākās valstis pasaulē?

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Lūka/LETA

Globālajā miera indeksā, kas ik gadu tiek veidots, vērtējot valstu drošību, miermīlīgumu un agresijas izpausmes, par drošāko reģionu šogad atzīta Eiropa, bet par bīstamākajiem reģioniem uzskatāmi Tuvie Austrumi un Āfrika. Latvija globālajā miera indeksā ierindota 40.vietā, tikmēr mūsu lielais kaimiņš, Krievija, ir atzīta par vienu no desmit nedrošākajām un agresīvākajām valstīm pasaulē.

Pirmo vietu Globālajā miera indeksā ieņem Islande, tai seko Dānija un Austrija,

un šis trijnieks salīdzinājumā ar pagājušo gadu nav mainījies, svētdien vēstīja LTV «Panorāma». Miermīlīgāko valstu vidū ir arī virkne citu Eiropas valstu, bet desmitnieku noslēdz Čehija. Tādējādi Eiropa atzīta par mierīgāko un drošāko reģionu pasauklē.

Baltijas valstis ir nākamo valstu grupā, kuru vieta miera reitingā ir nedaudz zemāka.

Latvija šajā reitingā ierindojas 40.vietā aiz Lietuvas un Igaunijas,

kuras ieņem attiecīgi 37. un 38.vietu. Salīdzinot ar iepriekšējo gadu, Igaunija miera reitingā piedzīvojusi kritumu no 31.vietas, bet Lietuvai manāms uzlabojums no pērn piešķirtās 46.pozīcijas. Latvija pērn ieņēma nedaudz augstāku – 39.pozīciju –, tomēr kopumā pēdējos gados mūsu valsts pozīcija reitingā augusi.

Vislielākais kritums Globālajā miera indeksā, kopš to sāka veidot 2007.gadā, ir Ukrainai.

Iepriekšējos gados tās pozīcijas variēja no 80. līdz 111. vietai, bet pēc Krievijas īstenotās Krimas aneksijas un bruņota konflikta izcelšanās Austrumukrainā, tā ieņem pēdējo pozīciju pirms dzīvošanai bīstamāko valstu grupas – Ukraina ierindota 150.vietā.

Par bīstamākajiem reģioniem pētījumā atzīti tuvie Austrumi un Āfrika.

Pēdējā, 162.vietā, ierindojas Sīrija, nedaudz augstāk - Irāka, Afganistāna.

Šajā pašā grupā starp Nigēriju un Ziemeļkoreju ierindota arī Krievija – tā ieņem 152.vietu

no kopumā 162 valstīm, kas iekļautas globālajā miera reitingā.

Pēdējos gadosos Krievija šajā reitingā nemitīgi slīdējusi uz leju, ekspertiem konstatējot milzīgus militāros izdevumus, ievērojamu kodolieroču skaitu un sliktas attiecības ar kaimiņiem. Situāciju neuzlabo arī liels ieslodzīto skaits, politiskās represijas un augsts terorisma draudu līmenis.

Krasi atšķirīgi rādītāji ir Rietumos –

Kanāda reitingā ir starp drošākajām valstīm, ieņemot 7.vietu, tikmēr tās kaimiņvalsts, pasaules lielvara ASV, ierindota tikai 94.vietā.

Slikti klājas narkotiku karteļa pārņemtajai Meksikai, kas ierindota 144.vietā, un Kolumbijai, kas miera reitingā ieņem 146.pozīciju. Taču daudz drošāka situācija ir kontinenta dienvidos - Argentīnā, kura atrodas 60.vietā, un Čīlē, kas novērtēta kā 24.drošākā valsts pasaulē. Abas iekļautas tajā pašā grupā, kurā atrodas Baltijas valstis.

Globālā miera indeksa aprēķināšanā tiek izmantoti 23 rādītāji, kas raksturo valsts nacionālos un starptautiskos konfliktus, sociālo drošību (noziedzīgi nodarījumi, politiskā stabilitāte, vardarbība, bezpajumtnieki, slepkavības u.c.), kā arī militarizācija - militārie izdevumi, dalība militārās misijās, ieroču daudzums. Katru gadu indeksa aprēķināšanas metodoloģija mazliet mainās.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu