Horvātijā atjaunos bijušā Dienvidslāvijas prezidenta jahtu ar zvaigžņotu vēsturi

TVNET/EuroNews
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scnapix

Gaidāmo «Eiropas kultūras galvaspilsētas 2020» svinību ietvaros Horvātijā gatavojas atjaunot bijušā Dienvidslāvijas prezidenta Jozipa Broza Tito ekskluzīvo jahtu, vēsta raidorganizācija «Euronews».

Broza Tito jahta Galeb atradās prezidenta īpašumā no 1948. gada līdz viņa nāvei 1980. gadā. Pēc Dienvidslāvijas Republikas sabrukšanas tā nonāca jaunizveidotās Melnkalnes valdības paspārnē pirms nokļūšanas Horvātijas valsts īpašumā.

Jahta ir uzskatāma par kultūrvēsturisku pieminekli, taču to jau sen nepieciešams atjaunot. Minētais transporta līdzeklis ir luksusa prece, kura iemieso bijušā Dienvidslāvijas režīma bagātību. Jahtas zelta laikos uz tās klāja ir viesojušās sabiedrībā ievērojamas personas, piemēram, Lībijas diktators Muamars Kadāfi, PSRS ģenerālsekretārs Ņikita Hrušcovs un bijusī Indijas premjere Indira Gandija.

Lēmums par jahtas atjaunošanu jau ir izraisījis plašu kritiku horvātu nacionālistu aprindās, kuri norāda, ka lepno jahtu finansēja Tito autokrātiskais režīms, tāpēc to pienāktos iznīcināt.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu