ES pirmo reizi 16 gadu laikā nosūtīs novērotājus uz Zimbabves vēlēšanām

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: PHILIMON BULAWAYO / REUTERS

Eiropas Savienība (ES) pirmo reizi 16 gadu laikā nosūtīs novērotājus uz Zimbabves parlamenta vēlēšanām, kas plānotas jūlijā.

ES un Zimbabves valdība pirmdien parakstīja memorandu, kurā izklāstītas vadlīnijas vēlēšanu novērotājiem.

Zimbabve martā oficiāli uzaicināja ES nosūtīt novērotājus uz vēlēšanām, kas būs pirmās, kopš ilggadējā prezidenta Roberta Mugabes atstādināšanas no amata pērnā gada novembrī.

94 gadus vecais Mugabe, kurš vadīja valsti 37 gadus, atkāpās neilgi pēc tam, kad parlaments sāka debates par viņa impīčmenta procedūru.

Varas krīzi Zimbabvē izraisīja Mugabes lēmums 2017.gada 6.novembrī atcelt Emersonu Mnangagvu no valsts pirmā viceprezidenta amata. Astoņas dienas pēc tam varu valstī pārņēma armija, kas centās panākt, lai Mugabe atkāpjas. Zimbabves Augstākā tiesa pēcāk atzina par likumīgu armijas rīcību.

Jūlijā gaidāmajās prezidenta vēlēšanās sacentīsies pašreizējais valsts galva 75 gadus vecais Mnangagva un opozīcijas pārstāvis 40 gadus vecais Nelsons Čamisa.

Mugabes valdīšanas laikā vēlēšanas raksturoja korupcija, iebiedēšana un vardarbība.

Mnangagva solījis taisnīgas un brīvas vēlēšanas.

Zimbabves ārlietu ministrs Sibusiso Mojo sacīja, ka jaunā valdība vēlas caurspīdīgu vēlēšanu procesu, tādēļ uzaicinājusi dažādus starptautiskos novērotājus.

Attiecības starp Zimbabvi un ES atsala pēc 2002.gada vēlēšanām, kuras starptautiskie novērotāji atzina par organizētām tā, lai uzvarētu Mugabe. ES novērotāju misijas vadītājs tika izraidīts no Zimbabves īsi pirms vēlēšanām. Pēc tam ES vairs nesūtīja savus novērotājus uz Zimbabvi.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu