Pirms ASV vēstniecības Jeruzalemē atklāšanas sadursmēs Gazas joslā nogalināti 37 palestīnieši

TVNET/LETA/BBC
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Protestētāju un Izraēlas spēku sadursmēs uz Gazas joslas un Izraēlas robežas nogalināti 37 palestīnieši un vairāk nekā 900 ievainoti, paziņojusi Gazas joslas Veselības ministrija.

Tas ir lielākais vienā dienā nogalināto palestīniešu skaits kopš 2014.gadā notikušā kara starp Izraēlu un grupējumu «Hamas», kas kontrolē Gazas joslu.

Sadursmes izcēlušās piecos punktos gar Gazas joslas robežu.

Netālu no robežas sapulcējušies tūkstošiem cilvēku, bet mazākas palestīniešu grupas pietuvojušās robežas žogam un centušās izlauzties tam cauri. Uz viņiem uguni ar kaujas munīciju atklājuši izraēliešu karavīri.

Pirmdien Gazas joslā izsludināts ģenerālstreiks un slēgti uzņēmumi, skolas un bankas, sākoties masu protestiem pie Gazas joslas un Izraēlas robežas sakarā ar ASV vēstniecības pārcelšanu uz Jeruzalemi.

Par ģenerālstreika sarīkošanu nolēma visu palestīniešu frakciju komiteja, kurā ietilpst arī Gazas joslā valdošā islāmistu kustība «Hamas».

Svinīgā ASV vēstniecības atklāšana Jeruzalemē, kurā piedalīsies vairākas augstas ASV amatpersonas un vēstnieki no citām valstīm, saniknojusi palestīniešus. Viņi to uztver kā ASV atbalstu Izraēlas pretenzijām uz visu Jeruzalemi, kaut arī palestīnieši tās austrumu daļu uzskata par savas valsts galvaspilsētu.

Izraēlas armija ar helikoptera palīdzību Gazas joslā izmeta skrejlapas, aicinot netuvoties žogam, kas nošķir Gazas joslu no Izraēlas.

Kopš protestu sākuma martā Izraēlas karavīri sadursmēs nogalinājuši vairāk nekā 50 cilvēkus, raksta CNN, balstoties uz palestīniešu datiem.

ASV vēstniecības Jeruzalemē atklāšanā piedalīsies Trampa meita Ivanka Trampa ar vīru Džraedu Kušneru. Domājams, ka Tramps sanākušos uzrunās ar videozvana palīdzību.

Savukārt lielākās daļas Eiropas Savienības (ES) valstu vēstnieki Izraēlā pasākumu neapmeklēs.

ASV prezidents Donalds Tramps decembrī izbeidza desmitiem gadu ilgušu politiku, paziņojot, ka ASV atzīst Jeruzalemi par Izraēlas galvaspilsētu, un solot uz turieni pārcelt ASV vēstniecību Izraēlā. Ar šo paziņojumu viņš izprovocēja palestīniešu dusmas un starptautisku nosodījumu.

Trampa paziņojums bija pretrunā starptautiskai vienprātībai, ka Jeruzalemes statusa jautājums jāatrisina divu valstu miera līguma ietvaros starp Izraēlu un palestīniešiem.

Pirmdien Jeruzalemē sāks darboties neliela pagaidu ASV vēstniecība, kas iekārtojusies jau esošajās ASV konsulāta telpās Jeruzalemē. Vēlāk, kad vēstniecība pilnībā pārcelsies no Telavivas, tai tiks atrastas lielākas telpas.

Vēstniecības atklāšana Jeruzalemē sakrīt ar Izraēlas 70. gadadienu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu