Itālijas prezidents uz diennakti atliek «neitrāla» premjera izvēli

LETA/DPA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: ETTORE FERRARI / TT NYHETSBYRÅN

Itālijas prezidents Serdžo Matarella atlicis līdz ceturtdienai lēmuma pieņemšanu par valdības veidošanas uzticēšanu «neitrālam» premjerministram, lai dotu partijām pēdējo iespēju rast izeju no strupceļa pēc martā notikušajām parlamenta vēlēšanām.

Populistiskā Pieczvaigžņu kustība (M5S) un labējā partija Līga, kas iepriekš bija pazīstama kā Ziemeļu līga, pieprasījušas 24 stundas sarunām par «iespējamo valdības vienošanos», teikts paziņojumā, ko trešdien izplatījusi prezidenta kanceleja.

Iepriekš radiostacijai «Capita» sniegtajā intervijā Līgas līderis Mateo Salvīni izteicies, ka viņš «līdz pēdējam» mēģinās pārvarēt šķēršļus, kurus rada bijušais premjerministrs Silvio Berluskoni.

Gan līga, gan Berluskoni vadītā centriski labējā partija «Forza Italia» («Uz priekšu, Itālija!») ir pārstāvētas konservatīvo partiju koalīcija, kura 4.martā notikušajās vēlēšanās ieguva visvairāk balsu, taču nespēja izcīnīt valdības veidošanai nepieciešamo absolūto vairākumu.

Tajā pašā laikā, ņemot vērā atsevišķo labējās koalīcijas partiju iegūto balsu skaitu, Līga ir izvirzījusies par vadošo spēku konservatīvo nometnē.

M5S, kas ieguva visvairāk balsu kā atsevišķa partija, kategoriski iebilst pret Berluskoni iesaistīšanu iespējamajā koalīcijā, un Salvīni mēģina pārliecināt «Forza Italia» sniegt Līgas un Pieczvaigžņu kustības veidotai valdībai parlamentāro atbalstu, bez pašas pārstāvniecības kabinetā.

Vienlaikus Salvīni jāpārliecina arī M5S līderi Luidži Di Maio piekrist šādam kompromisam.

Kāds anonīms avots Līgas aprindās aģentūrai «Adnkronos» izteicies, ka pastāvot 75% liela iespēja līdzšinējo domstarpību pārvarēšanai.

Gan M5S, gan Līga noraidījušas Matarellas priekšlikumu līdz gada beigām uzticēt valdības vadīšanu bezpartejiskam premjeram, lai pēc tam sarīkotu pirmstermiņa vēlēšanas.

Prezidents pirmdien norādīja, ka šādas pagaidu valdības prioritāte būtu nākamā gada budžeta izstrāde un Itālijas interešu pārstāvēšana jūnija beigās paredzētajā Eiropas Savienības (ES) samitā, kas būs veltīts migrācijas, eirozonas reformu un bloka budžeta jautājumiem.

Kā vēsta mediji, Matarella apsver iespēju pagaidu valdības vadīšanu uzticēt sievietei, un kā iespējamās kandidātes tik minētas ekonomiste Lukrēcija Reičlīna un Ārlietu ministrijas ierēdne Elizabeta Beloni.

Tomēr Matarellas iecerētajai «neitrālajai valdībai» draud zaudējums parlamenta uzticības balsojumā, jo gan M5S, gan Līga paziņojušas, ka balsos pret šādu pagaidu valdību.

Tādā gadījumā nāksies izsludināt pirmstermiņa vēlēšanas, kuras varētu notikt jau jūlijā vai, vēlākais, septembrī/oktobrī.

Tikmēr aptaujas liecina, ka ārkārtas vēlēšanas neienestu kādas vērā ņemamas izmaiņas pašreizējā spēku sadalījumā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu