Video: kā izskatās uz komētas

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: ESA

2014.gada augustā pie Čurjumova-Gerasimenko/67P komētas ieradās Eiropas Kosmosa aģentūras lidaparāts Rosetta, bet vēl dažus mēnešus vēlāk no tās atdalījās zonde Philae, kas nolaidās uz komētas virsmas.

Nolaišanās daļa misijas ietvaros nebija gluži veiksmīga, jo zonde nenostiprinājās un pēc vairākkārtējas atlēkšanas no komētas virsmas nonāca reģionā, kur neiespīd Saules gaisma un attiecīgi netiek lādētas Philae baterijas. Tomēr pirms izslēgšanās Philae paguva zinātniekiem sniegt nedaudz informācijas par apstākļiem uz 67P un uzņemt attēlus, kas tika pārsūtīti Rosetta un caur to nogādāti zinātniekiem uz Zemes.

Komēta 67P

No attēliem, kas ir brīvi pieejami, Twitter lietotājs landru79 ir izveidojis dažas sekundes garu video, kurā šķiet iemūžināts sniegputenis uz komētas.

Tomēr tas ir maldīgs iespaids, kas veidojas vairāku apsvērumu dēļ. Pirmkārt, video izveidē izmantoti fotoattēli, kas uzņemti 25 minūtēs, tādēļ procesi notiek krietni paātrināti. Video radītājs norāda, ka tā pirmais kadrs ir uzņemts 3,981 sekundi pēc plkst. 8 2016.gada 1. jūnijā pēc Latvijas laika. Pēdējais kadrs savukārt uzņemts tai pašā dienā 17,017 sekundes pēc plkst. 8:25.

Otrkārt, video redzamās sniegpārslas patiesībā ir putekļi un, iespējams, arī kosmiskā starojuma radīti artefakti attēlā, un, treškārt, baltie punktiņi, kas fonā šķiet krītam vertikāli uz leju, patiesībā ir zvaigznes, jo komēta riņķo ne tikai ap Sauli, bet arī ap savu asi.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu