Noderīgi padomi, kas būtu jāņem vērā pirms kartupeļu stādīšanas

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: depositphotos.com

Gatavojamies dārza darbiem! Lai arī kartupeļu stādīšanai vēl ir par agru, tomēr tai paredzētos kartupeļus būtu vēlams sākt modināt, tos diedzējot. Nebūtu ieteicams kartupeļus uzreiz no pagraba mest vagās, tāpēc ar padomiem par kartupeļu diedzēšanu dalās «Ievas Padomu Avīze».

* Kartupeļus nepieciešams iznest gaismā un izvietot plānā kārtā vai divās.

* Ieteicams tos bērt koka vai plastmasas kastēs ar caurumiem, lai gaisma piekļūtu no visām pusēm.

* Diedzēšanas procesā svarīgākā ir gaisma, jo, esot tajā, kartupeļos veidojas īpašas vielas, kas vēlāk, esot augsnē, tos pasargās no slimībām.

* Gaisa temperatūrai nav jābūt augstai – vidēji +5 grādi, bet var līdz + 10 grādiem, tomēr noteikti ne mīnus grādi.

* Diedzēšanas laiks var būt no 2 nedēļām līdz pat 60 dienām:

  • Ja kartupeļus diedzēs īsāku laiku, asni būs mazāki, attiecīgi mazāki bumbuļi, bet vairāk.
  • Ja kartupeļus diedzēs ilgāk, asni būs lielāki, spēcīgāki, attiecīgi bumbuļi arī lielāki, bet skaitā mazāk.

* Ja jaunos kartupeļus vēlas ēst jau pirms Jāņiem, tad tiem var laicīgi audzēt stādus, pēdējais laiks sākt aprīļa vidū. Kastē vienā kārtā ieber kartupeļus, pa virsu kūdru un liek siltumnīcā (gaisa temperatūra nedrīkst būt mīnus grādi). Mēneša laikā būs izauguši asni, kurus uzmanīgi jāpārstāda vagās.

Vairāk padomu lasi «Ievas Padomu Avīzē».

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu