ES pēc triecieniem Sīrijai pauž atbalstu sabiedrotajiem

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: STOYAN NENOV / REUTERS

Eiropadomes prezidents Donalds Tusks sestdien paziņojis, ka Eiropas Savienība (ES) atbalsta ASV, Franciju un Lielbritāniju, kas devušas militāru triecienu Sīrijai, sodot Damasku par iespējamo ķīmisko ieroču pielietošanu pret nemierniekiem. Šo pēcpusdien Briselē notiks NATO padomes ārkārtas sēde, kurā alianse informēs par ASV, Lielbritānijas un Francijas gaisa triecieniem Sīrijā.

«ASV, Francijas un Apvienotās Karalistes triecieni nepārprotami parāda, ka Sīrijas režīms kopā ar Krieviju un Irānu nevar turpināt šo humāno traģēdiju, vismaz nerēķinoties ar cenu, ko nāksies maksāt. ES kopā ar mūsu sabiedrotajiem stāvēs taisnīguma pusē,» norādīja Tusks.

Atbalstu rietumvalstu gaisa triecieniem Sīrijas prezidenta Bašara al Asada režīmam sestdien izteikusi arī Vācijas kanclere Angela Merkele, nosaucot tos par «nepieciešamiem un atbilstošiem».

Merkele uzsvērusi, ka tādējādi Damaskai efektīvi izrādīts «starptautiskais nosodījums par ķīmisko ieroču izmantošanu un Sīrijas valdība brīdināta pret turpmākiem pārkāpumiem».

Viņa uzsvērusi, ka ASV, Francija un Lielbritānija «uzņēmušās atbildību kā ANO Drošības padomes pastāvīgie locekļi».

Atbalstu rietumvalstu militārajai operācijai pret Sīriju izteikusi arī Kanāda, Turcija un Izraēla.

Latvijas ārlietu ministrijas šorīt izplatītajā paziņojumā norādīts, ka ASV, Francijas un Lielbritānijas veiktie raķešu triecieni Sīrijas militārai infrastruktūrai ir atbilstoša rīcība, lai nepieļautu turpmāku ķīmisko ieroču izmantošanu pret Sīrijas civiliedzīvotājiem.

Ķīmisko ieroču pielietošana ir rupjš starptautisko tiesību pārkāpums un smags noziegums, kam nav un nevar būt attaisnojuma.

ĀM arī pauž nožēlu par Krievijas 10.aprīļa lēmumu izmantot veto tiesības ANO Drošības padomē, apturot rezolūcijas projektu par jauna neatkarīga izmeklēšanas mehānisma par ķīmiskajiem uzbrukumiem Sīrijā izveidi.

«Šī ir jau sestā reize, kad Krievija izmanto veto tiesības saistībā ar ķīmisko ieroču izmantošanu Sīrijā.

Šāda rīcība negatīvi ietekmē starptautiskās sabiedrības diplomātisko rīcībspēju novērst ķīmisko ieroču izmantošanu,» norāda ĀM.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu