Tiesībsargs vērsies LM saistībā ar problēmām nodibinājumā «Solis Piebalgā»

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

Tiesībsargs Juris Jansons vērsies Labklājības ministrijā (LM) saistībā ar konstatētām problēmām nodibinājumā «Solis Piebalgā», kas sniedz sociālās rehabilitācijas pakalpojumus bērniem ar atkarības problēmām, informēja ministrijas Sociālo pakalpojumu departamenta vecākā eksperte Ineta Pikše.

Kā liecina tiesībsarga Jura Jansona vēstule labklājības ministram Jānim Reiram (V), Tiesībsarga biroja pārstāvji februārī veica iepriekš nepieteiktu bērnu tiesību ievērošanas pārbaudi minētajā nodibinājumā. Pārbaudes laikā Tiesībsarga biroja darbinieki veica telpu apskati, sarunas ar bērniem, darbiniekiem, nodibinājuma vadību, kā arī iepazinās ar dokumentāciju.

Pārbaudes laikā tika konstatēts, ka iestādē netiek nodrošināta bērnu attīstībai un rehabilitācijai atbilstoša vide un dzīves apstākļi. Tika secināts, ka iestādē netiek nodrošinātas pat bērnu pamatvajadzības. Tāpat pakalpojums nodibinājumā netiek sniegts tādā apjomā, kā tas paredzēts noslēgtajā līgumā ar LM. Nodibinājumā nav nodrošināti nepieciešamie speciālisti darbam ar atkarīgiem bērniem, tajā nestrādā sociālais pedagogs, sociālais rehabilitētājs, sporta dzīves organizētājs un jaunatnes darba organizators. Atsevišķi darbinieki nav apguvuši speciālās zināšanas bērnu tiesību aizsardzībā, nav apguvuši zināšanas darbam ar atkarīgiem bērniem. Tāpat noskaidrots, ka atsevišķiem darbiniekiem nav atbilstošas izglītības darba pienākumu veikšanai.

Iepazīstoties ar nodibinājuma dokumentācijā esošajām klienta kartēm, Tiesībsarga biroja darbinieki konstatēja, ka ieraksti tajās tiek izdarīti nepilnīgi vai netiek izdarīti vispār. Tādēļ secināms, ka ieraksti atsevišķos gadījumos tiek izdarīti formāli. Katra nodibinājumā ievietotā bērna problēmsituācijas apraksts un primārā problēma netiek izvērtēta individuāli, un no dokumentācijas nav iespējams iegūt informāciju par rehabilitācijas mērķiem un uzdevumiem, individuālo rehabilitācijas gaitu, sasniegtajiem mērķiem, izpildītajiem uzdevumiem, kā arī konstatētajām problēmām un to iespējamajiem risinājumiem.

Pārbaudes laikā noskaidrots, ka nodibinājumā ir ierobežotas bērnu tiesības iesniegt iesniegumus un sūdzības, turklāt bērnu sūdzību izskatīšana ir formāla, nav vērsta uz pakalpojuma kvalitātes uzlabošanu un iekšējās kontroles veicināšanu. Ierobežotas tiek arī bērnu tiesības uz viņu privāto dzīvi un saziņu ar tuviniekiem, noskaidrots pārbaudē.

Nodibinājumā bērniem arī netiekot nodrošināta pilnvērtīga un jēgpilna brīvā laika pavadīšanas iespēja. Nodibinājumā nestrādā speciālisti, kuru pienākumos būtu organizēt bērnu brīvā laika pavadīšanu. Vienlaikus konstatēts, ka nodibinājumā un tā teritorijā tiek smēķēts.

Tiesībsarga biroja pārstāvji noskaidroja, ka bērnu izglītība netiek nodrošināta nodibinājumam tuvākajā - Jaunpiebalgas vidusskolā, bet Gulbenes novada Rankas pamatskolā, kas atrodas 17 kilometru attālumā. Līdz ar to finanšu līdzekļi, kas paredzēti bērnu rehabilitācijai, tiek izmantoti samaksai par transporta pārvadājumiem uz izglītības iestādi.

Nodibinājumā, iespējams, pastāv savstarpēja emocionāla un fiziska vardarbība, pārbaudē secināja Tiesībsarga biroja pārstāvji, vienlaikus konstatējot, ka bērniem nav iespējams pilnvērtīgi ievērot higiēnu, nodrošinot privātumu.

Pikše skaidroja, ka tiesībsargs lūdzis LM izvērtēt atbildīgo darbinieku atbildību, pieļaujot līguma noslēgšanu ar nodibinājumu «Solis Piebalgā». Lai analizētu izveidojušos situāciju un izvērtētu iespējas novērst Tiesībsarga konstatētās problēmas, ministrijā notikusi sanāksme ar Tiesībsarga, LM un nodibinājuma pārstāvjiem, kurā tika panākta vienošanās par turpmāko rīcību.

Pikše neslēpa, ka nodibinājums sanāksmē atzinis virkni problēmu pakalpojuma nodrošināšanā, kuras tika uzdots novērst mēneša laikā, proti, līdz aprīļa beigām.

Pēc tam LM sadarbībā ar Tiesībsargu un Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekciju atkārtoti vērtēs nodibinājuma «Solis Piebalgā» iespējas nodrošināt pakalpojumu tādā kvalitātē, kādu tas apņēmās nodrošināt, slēdzot publiskā iepirkuma līgumu ar LM par pakalpojuma sniegšanu, uzsvēra Pikše.

Pēc viņas teiktā, vienlaicīgi LM vērtēs nepieciešamību izsludināt jaunu publisko iepirkumu par pakalpojuma sniegšanu, jo publiskajā iepirkumā, kurā uzvarēja nodibinājums, nebija iespējams atrast pakalpojuma sniedzēju vēl 22 atkarīgu bērnu sociālajai rehabilitācijai.

LM atzīst, ka ir arvien grūtāk atrast atbilstoši kvalificētus pakalpojuma sniedzējus, līdz ar to ministrija sākusi darbu pie pakalpojuma diversifikācijas.

Pikše informēja, ka šogad tiks īstenots pilotprojekts, lai aprobētu jauna ambulatorā pakalpojuma - motivējošās psihosociālās programmas bērniem, kuri cieš no psihoaktīvo vielu un procesu atkarības - organizācijas modeli, kā arī sinerģiju ar esošo sociālās rehabilitācijas pakalpojumu, kas tiek sniegts stacionāri.

Ministrija plāno, ka šī gada nogalē valdībā tiks apstiprināti noteikumi ar jaunu pakalpojuma satura un pakalpojuma nodrošināšanas modeli, kas uzlabos pakalpojuma pieejamību un pakalpojuma kvalitāti.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu