No ASV izraidītie Krievijas diplomāti atgriežas Maskavā

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Maxim shemetov / REUTERS

Svētdien Maskavā atgriezās Krievijas diplomāti, ko ASV izraidīja pēc bijušā Krievijas dubultaģenta Sergeja Skripaļa un viņa meitas Jūlijas saindēšanas Anglijas pilsētā Solsberi šī gada 4.martā, vēsta RFE/RL. Pavisam no ASV tika izraidīti 60 Krievijas diplomāti, kurus atpakaļ Krievijā nogādāja divās lidmašīnās.

Pirmā lidmašīna Vnukovas lidostā Maskavā nolaidās svētdien, 1.aprīlī. Saskaņā ar Krievijas mediju ziņām, tajā atradās 46 bijušie Krievijas vēstniecības Vašingtonā darbinieki un viņu ģimenes locekļi.

Vēlāk tajā pašā dienā Krievijā ielidoja lidmašīna ar atlikušajiem 14 diplomātiem, kuri strādāja Krievijas ģenerālkonsulātā Sietlā un Krievijas misijā ANO.

Lielbritānija Skripaļu saindēšanā ar spēcīgu nervus paralizējošu vielu vaino Krieviju un pieļauj, ka rīkojums pastrādāt uzbrukumu uz Lielbritānijas zemes varētu būt nācis no Vladimira Putina.

Kā ziņots, Lielbritāniju jau pametuši 23 izraidītie Krievijas diplomāti, uz ko Krievija atbildējusi ar tāda paša skaita britu diplomātu izraidīšanu. ASV paziņoja par 60 krievu diplomātu izraidīšanu, uz ko Krievija atbildēja ar tāda paša ASV diplomātu skaita izraidīšanu no Krievijas un ASV ģenerālkonsulāta slēgšanu Sanktpēterburgā.

Solidarizējoties ar Lielbritāniju, kopumā 29 valstis izraidījušas 150 Krievijas diplomātus. Tās ir lielākās šāda veida izraidīšanas kopš Aukstā kara beigām.

Skripaļi gandrīz mēnesi pēc uzbrukuma joprojām atrodas slimnīcā. 66 gadus vecais Sergejs Skripaļs ir kritiskā stāvoklī, taču viņa meitas Jūlijas veselības stāvoklis nesen «strauji uzlabojās», ceturtdien paziņoja britu amatpersonas.

Solsberi incidents atsauc atmiņā Kremļa kritiķa Aleksandra Ļitviņenko noindēšanu ar radioaktīvo poloniju 2006.gadā Londonā. Ļitviņenko 2006.gada 1.novembrī viesnīcā Londonā 43 gadu vecumā tika nāvējoši saindēts ar tēju, kurai bija pievienots radioaktīvais polonijs 210, un mira 2006.gada 23.novembrī.

Lielbritānijas izmeklēšanas komisijas 2016.gada publicētajā ziņojumā Ļitviņenko slepkavības lietā teikts, ka viņa slepkavību, iespējams, apstiprināja Vladimirs Putins. Pēc izmeklēšanas rezultātu publicēšanas Lielbritānija izraidīja četrus krievu diplomātus.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu