Vai ir iespējams pārdzerties ūdeni?

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: PantherMedia/Scanpix

Visi ir dzirdējuši, ka ir ļoti svarīgi dienā uzņemt pietiekamu daudzumu šķidruma. Ir ļoti daudz iemeslu, kāpēc būtu jādzer daudz ūdens, tomēr vai ir iespējams uzņemt tādu ūdens daudzumu, kas kaitētu cilvēka veselībai?

Jā. Teiciens «kas par daudz, tas par skādi» attiecas arī uz ūdeni, jo pārāk liels uzņemtā ūdens daudzums var novest pie tā saucamās ūdens intoksikācijas, kā arī ar to saistītas problēmas – nātrija atšķaidīšanās organismā jeb hiponatriēmijas.

Ūdens intoksikācija visbiežāk ir sastopama zīdaiņiem, kas ir jaunāki par sešiem mēnešiem, un retāk – sportistiem. Zīdainis piedzīvot ūdens intoksikāciju var, dienā izdzerot pārāk lielu ūdens daudzumu vai arī maisījumu, kas ir pārāk atšķaidīts.

Savukārt sportisti to var piedzīvot tādā gadījumā, ja pēc fiziskām aktivitātēm un pastiprinātas svīšanas, kā rezultātā organisms zaudē elektrolītus, sportists uzņem pārāk lielu daudzumu ūdens, kura sastāvā nav pietiekams elektrolītu daudzums.

Kas notiek ūdens intoksikācijas laikā?

Kad pārāk liels ūdens daudzums nokļūst ķermeņa šūnās, audi burtiski uzblīst. Rezultātā norisinās hiponatriēmija jeb nātrija atšķaidīšanās.

Skatoties uz šūnām, ūdens intoksikācija ir pielīdzināma slīkšanai, proti, elektrolītu līdzsvara trūkums un audu uzblīšana var izraisīt sirdsdarbības traucējumus, ūdens nokļūšanu plaušās un acu plakstiņu noslīdēšanu.

Audu uzblīšana rada lielāku spiedienu uz smadzenēm un nerviem, kas var izraisīt līdzīgus simptomus, kādi ir alkohola intoksikācijas laikā. Rezultātā cilvēks var piedzīvot krampjus, bezsamaņu un pat nāvi. Tomēr, ja laikus organismā tiek ievadīti sāļi, cilvēks var atlabt dažu dienu laikā.

Nav svarīgi, cik daudz tu izdzer, bet gan cik ātri.

Cilvēka nieres dienā var apstrādāt 15 litrus ūdens, tāpēc ir maza iespēja, ka cilvēks neapzināti varētu saindēties ar ūdeni. Lai arī saindēties ar ūdeni ir iespējams, tomēr, ja vien cilvēks neskrien maratonu vai nav zīdainis, iespēja ir ārkārtīgi maza.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu