Brīvdienu ceļvedis ģimenēm: pavadām Lieldienas raibi

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: depositphotos.com

Lieldienas teju, teju jau klāt, un ilgi gaidītās brīvdienas var sākties. Ja tev ar ģimeni ir vēlme tās pavadīt ārpus mājas, iepriecināt bērnus vai iesaistīties jautrās atrakcijās pašiem, tad noderīgs būs īss ceļvedis brīvdienu svētku pasākumos.

 
Foto: publicitātes

Pasākums «Spārnotās Lieldienas» Rembatē, Ķeguma novadā

1.aprīlī no plkst. 11:00 līdz plkst. 16:00 brīvdienu parkā «Dimantu kalns» (Rembate, Ķeguma novads) notiks pasākums «Spārnotās Lieldienas» ar Latvijas bērnunamu iemītnieku piedalīšanos. Pasākuma rīkotāji – labdarības organizācija «Spārnus bērniem» – aicina visus pievienoties svētku svinēšanai.

Foto: publicitātes

Brīvdienu parks «Dimantu kalns» atrodas gleznainā vietā, tikai stundas braucienā no Rīgas, pa ceļam uz Lielvārdi. Pasākuma organizēšanā aktīvi piedalījušies arī bērnunamu audzēkņi, izveidojot Latvijā garāko olu ripināšanas trasi 100 metru garumā. Savukārt olu kaujas notiks tam īpaši paredzētā boksa ringā. Uz Lieldienu svinēšanu ir uzaicināti vairāk nekā 70 bērnu no bērnunamiem visā Latvijā. Šajā dienā ir paredzēta interesanta un piesātināta pasākumu programma: svētku koncerts, Lieldienu pīrāgu šovs, ziepju burbuļu šovs, seju apgleznošana, meistarklases, bērnu darinājumu tirdziņš.

Svētku koncertā piedalās: dziedātāja Natālija Tumševica, grupa «Riga Biscuits», smilšu animācijas māksliniece Tatjana Gavriļenko, Kristīnas Korvinas vokālā studija, Stein Studio.

 
Foto: publicitātes

Lieldienu svinības Brīvdabas muzejā

Latvijas Etnogrāfiskais brīvdabas muzejs aicina uz Lieldienu svinībām 1. un 2. aprīlī no 10:00 līdz 16:00. Pavasara gaidītākos svētkus divu dienu garumā atzīmēsim ar jau iemīļotām un visu gaidītām Lieldienu izdarībām – olu krāsošanu un ripināšanu, kārtīgu šūpošanos, radošām darbnīcām, spēlēm un dančiem kopā ar folkloras kopām, amatnieku un mājražotāju tirgu un, protams, tradicionālā Lieldienu cienasta baudīšanu.

Senie nostāsti vēsta, ka Lieldienu rītā agri jāceļas un jāmazgājas tekošā ūdenī, lai visu gadu možums un laime, savukārt kaimiņu pēršana ar bērzu rīkstēm aizbaidot visus nešķīsteņus, kas šajā laikā esot īpaši aktīvi. Arī Brīvdabas muzejā Lieldienu svinībās sekosim mūsu senču ieražām un rūpēsimies, lai vasara auglīga un mājās ienāktu svētība.

Kā lieli, tā mazi Brīvdabas muzeja apmeklētāji svētkos varēs krāsot olas pēc senām latviešu tradīcijām, izmantojot ne tikai ierastās sīpolu mizas, bet apgūstot arī citus rotāšanas paņēmienus. Kad olas novārītas, tad, protams, seko arī olu sišanās kaujas, kas ir viena no jautrākajām Lieldienu aktivitātēm, par kuru neaizmirsīsim arī šoreiz. Viens no ticējumiem vēsta, ka tas, kam stiprāka ola, ilgāk dzīvos. Īpaši svarīgi esot ievērot principu: Pirmajās Lieldienās sitas ar tievo galu, Otrajās Lieldienās – ar resno galu.

Foto: publicitātes

Laimi un auglību Lieldienās var veicināt arī ar kārtīgu šūpošanos, jo nostāsti vēstī, ka, jo augstāk šūpojas, jo labāka raža. Šūpošanās Lieldienās arī atbaidot odus un citus uzmācīgus kukaiņus gan cilvēkiem, gan mājlopiem.

Svētku viesi varēs ne tikai piedalīties dažādās tradicionālajās Lieldienu izdarībās un izzināt paražas kopā ar folkloras kopām, bet arī piemeklēt skaistus, noderīgus un gardus darinājumus amatnieku un pārtikas mājražotāju tirdziņā.

Lieldienu programma

1. aprīlis, svētdiena

  • 10:00 Lieldienu dievkalpojums Usmas baznīcā
  • Gadatirgus laukumā:

Jestra šūpošanās lielajās un mazajās šūpolēs

Lieldienu tirgus

Līksmas spēles, rotaļas un danči kopā ar folkloras kopām

12:00 – 13:30 ģimeņu folkloras kopa «Zvīgzna»

14:00 – 15:30 folkloras kopa «Zemundes muižas muzikanti»

  • Kurzemes zemnieka sētā:

Iemīļotās lauku spēles kopā ar Aldoni Baldiņu

Seno amatu meistari

Olu rotāšanas darbnīca un šūpošanās

  • Kurzemes zvejniekciema pļavā:

Olu krāsošanas darbnīcas

Spēles, atrakcijas un šūpošanās

Vistu un koka olu ripināšana

Vizināšanās zirdziņa mugurā

Lokšaušana

Mielasts svaigā gaisā

  • «Priedes krogā» un pie «Pūnītes» – gardais Lieldienu cienasts
  • Mērsraga smēdē – kalēja darbnīca

2. aprīlis, pirmdiena

  • 11:00 un 13:00 no Galvenajiem vārtiem bezmaksas ekskursija «Lieldienu svinēšana zemnieku sētā»
  • Gadatirgus laukumā:

Jestra šūpošanās lielajās un mazajās šūpolēs

Lieldienu tirgus

Līksmas spēles, rotaļas un danči kopā ar folkloras kopām

12:00 – 13:30 postfolkgrupa «Teikas muzikanti»

14:00 – 15:15 folkloras kopa «Kokle»

  • Kurzemes zemnieka sētā:

Iemīļotās lauku spēles kopā ar Aldoni Baldiņu

Seno amatu meistari

Olu rotāšanas darbnīca un šūpošanās

  • Kurzemes zvejniekciema pļavā:

Olu krāsošanas darbnīcas

Spēles, atrakcijas un šūpošanās

Vistu un koka olu ripināšana

Vizināšanās zirdziņa mugurā

Lokšaušana

Mielasts svaigā gaisā

  • «Priedes krogā» un pie «Pūnītes» – gardais Lieldienu cienasts
  • Mērsraga smēdē - kalēja darbnīca

Pirmsskolas vecuma bērniem ieeja muzejā ir bez maksas.

 
Foto: publicitātes

Lieldienu pasākumi Jūrmalā

Svētdien, 1. aprīlī, ar muzikāliem priekšnesumiem, tradicionālo šūpošanos, olu ripināšanu un radošām darbnīcām Jūrmalas pilsētā tiks svinētas Lieldienas. Lielajā piektdienā uz īpašu sakrālās mūzikas koncertu aicina koris «Kamēr…».

Sakrālās mūzikas koncerts Dzintaru koncertzālē

Lielajā piektdienā, 30. martā, plkst. 18.00 daudzkārt godalgotais koris «Kamēr…» diriģenta Jāņa Liepiņa vadībā aicina uz īpašu latviešu sakrālās mūzikas koncertu Dzintaru koncertzālē. Kopā ar soprānu Lauru Teivāni, ērģelnieci Rutu Kaprāni un vijolnieku Konstantīnu Paturski tiks atskaņotas Pētera Vaska, Georga Pelēča, Pētera Plakida, Artura Maskata, Ērika Ešenvalda, Zigmara Liepiņa un Jāņa Lūsēna kormūzikas pērles.

Koncerti un rotaļas Horna dārzā

Svētdien, 1. aprīlī, no plkst. 13.00 līdz 16.00 Horna dārzā Jomas ielā 35 Majoros pavasarīgā noskaņojumā norisināsies koncerti un radošās darbnīcas visai ģimenei. Svētkos koncertēs lielu, vidēju un mazu festivālu un nesvinamo dienu orķestris «Ducele» un folkloras draugu kopa «Skandinieki». Ar dejām apmeklētājus iepriecinās bērnu tautas deju kolektīvs «Zītariņi», bērnu deju ansamblis «Dzīpariņš» un jauniešu tautas deju kolektīvs «Zālīte». Svētku apmeklētāji varēs piedalīties radošajās darbnīcās, izšūpoties šūpolēs un arī apskatīt putnu izstādi no mini zoo «Silkalni».

Latviešu tradīcijas Kauguru kultūras namā un pagalmā

No plkst. 12.00 līdz 15.00 Kauguru kultūras namā un pagalmā Raiņa ielā 110 notiks Lieldienu sagaidīšana kopā ar folkloras kopu «Skance» un Jūrmalas vidējās paaudzes tautas deju kolektīvu «Vēlreiz». Ģimenes ar bērniem aicinātas skatīties Jūrmalas jauniešu teātra studijas «Experiments» uzvedumu ar rotaļām un dejām «Lieldienu olu olimpiskās spēles». Muzikāli teatrālu pārsteigumu sagatavojis aktieris Mārtiņš Vilsons. Svētku apmeklētāji varēs piedalīties tradicionālajā olu ripināšanā, izmēģināt «Orbitron» trīsdimensiju šūpoles, kā arī piedalīties radošajās darbnīcās.

Ieeja visos pasākumos bez maksas.

 
Foto: Depositphotos.com

Lieldienu brīvdienas Liepājā: trušu izstāde un radošās darbnīcas

Liepājas Latviešu biedrības nams aicina dienu pirms Lieldienām, 31. martā no plkst. 11:00 līdz 15:00 liepājniekus un pilsētas viesus apskatīt daudzveidīgo šķirņu trušu un mājputnu izstādi, kā arī ģimenes ar bērniem piedalīties radošajās darbnīcās. Izstāde veidota sadarbībā ar Latvijas sīkdzīvnieku audzētāju biedrību «Trusis un citi».

Dzīvnieku mīļotāji izstādē varēs gan aplūkot, gan samīļot un nofotografēt vairāk kā piecpadsmit dažādu šķirņu un nokrāsu dekoratīvos trušus, kas būs ieradušies no Vidzemes, lai Lieldienās priecētu visus Biedrības nama apmeklētājus.

Garaušu daudzveidību pārstāvēs tādas šķirnes kā Hototi, Burgundas, dažādu krāsu Reksi, lielie Marderi, Liesmainie pundurtruši un citi. Tāpat garaušu kompānijā rosīsies mājputni - apmeklētāji varēs apskatīt dažādu šķirņu vistiņas – Reinzemes, Austrolorpus un citas.

Izstādes laikā veterinārste un trušu audzētāja Dace Kaula sniegs konsultācijas trušu audzēšanā un atbildēs uz interesentu jautājumiem.

Pūkainie izstādes dalībnieki būs sastopami ne tikai būrīšos, bet gaidīs apmeklētājus pie īpaši izgatavotā fotostūrīša, kur ikvienam būs iespēja iemūžināt neaizmirstamu kopbildi ar kādu no trušu saimes brašuļiem.

Starp Lieldienu svētku aktivitātēm būs arī radošās darbnīcas lieliem un maziem - zīmēsim, līmēsim, krāsosim un darināsim krāšņas Lieldienu maskas, iejūtoties Lieldienu zaķa, cālīša, vistiņas vai kāda cita tēla lomā. Uz radošajām nodarbēm bērni aicināti ņemt līdzi vārītas olas, kuru rotāšanā un apgleznošanā pašiem mazākajiem steigs palīgā mākslas pasāžas «RADI» meistares – lai īpašā Lieldienu ola tiktu izrotāta pēc ikviena sirds patikas. Kad olas būs teju gatavas – ikviens tiks aicināts ievingrināties jautrajā olu ripināšanā. Trušu izstādes apmeklējums un radošās bērnu darbnīcas ir bez ieejas maksas.

Aicinām ikvienu apmeklēt trušu izstādi, sajust pavasara noskaņu Lieldienu tirdziņā un piedalīties radošajās svētku aktivitātēs, lai kopā svinētu Lieldienu atnākšanu!

 
Foto: publicitātes

Porcelāna apgleznošana Lieldienās

Lieldienu porcelāna darbnīcas īpašais piedāvājums Rīgas Porcelāna muzejā būs pieejams 1. un 2. aprīlī no plkst. 12.00 līdz 17.00. Jebkurš interesents varēs izgatavot savu unikālo suvenīru vai dāvanu tuviniekiem un draugiem, apgleznojot porcelāna trusīšus, olas un olu trauciņus ar īpašajām keramiskajām krāsām.

Foto: publicitātes

Īpašā piedāvājuma priekšmetu skaits ir ierobežots, taču apgleznošanas priekšmetu klāstā būs pieejami arī citi porcelāna trauki un suvenīri. Apgleznotos traukus apdedzina keramikas krāsnī, krāsa iekūst glazūrā un tos ir iespēja izmantot kā ikvienu porcelāna izstrādājumu. Gatavos darbus varēs saņemt divu nedēļu laikā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu