ASV aviācijas bāzes kuģis: 5000 cilvēku ekipāža, 28 000 palagu un ēdnīca, kas atvērta 23 stundas diennaktī

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: @NAVCENT.C5F

44 iznīcinātāji, 11 lidmašīnas, 11 helikopteri un vairāk nekā 5000 cilvēku ekipāža – tā izskatās uz ASV aviācijas bāzes kuģa «USS Theodore Roosevelt», no kura tiek veikti aptuveni 20% visu starptautiskās koalīcijas pret džihādistu grupējumu «Islāma valsts» vērsto aviācijas triecienu Irākā un Sīrijā. Portāla TVNET krievu valodas versija izmanto ekskluzīvu iespēju paviesoties uz iespaidīgā kuģa klāja Persijas līcī.

«Sajūtas, piezemējoties uz īsā aviācijas bāzes kuģa skrejceļa, var salīdzināt ar autoavāriju, lielā ātrumā ietriecoties stabā,» tā neilgi pirms došanās uz kuģi man tiek raksturota sajūta, ko es pavisam drīz izbaudīšu uz savas ādas.

Es esmu piesprādzējusies un sēžu militārās transportlidmašīnas krēslā. Man mugurā ir glābšanas veste, uz ausīm troksni slāpējošas austiņas, uz acīm aizsargbrilles, bet galvā ķivere.

Pēc 40 minūtēm nolaižoties uz «USS Theodore Roosevelt» klāja, es sapratīšu, kā jūtas ceļu satiksmes negadījumā iesaistīti cilvēki, kas «ietriecas stabā».

Foto: TVNET

Lidmašīnu nolaišanās uz aviācijas bāzes kuģa ir pietiekami sarežģīta operācija. Veicot nosēšanās manevru, ir svarīgi, lai lidmašīna ar īpašu āķi aizķeras aiz trosēm, kas piestiprinātas kuģa klājam. Ja šis manevrs neizdodas, lidmašīnas pilots ir spiests atkal pacelties gaisā un mēģināt vēlreiz.

Uz kuģa pacelšanās-nolaišanās klāja ir četras šādas bremžu troses, kuru uzdevums ir apturēt lidmašīnas, kas piezemējas ar ātrumu 240 kilometri stundā, un tas jāpaveic mazāk nekā 120 metru garā distancē.

Mēs piezemējamies. «Laipni lūdzam uz ASV aviācijas bāzes kuģa klāja.» Liekas, ka es atrodos filmā.

«USS Theodore Roosevelt» Persijas līcī atrodas kopš pagājušā gada decembra. Kuģa pašreizējā misija ilgs kopumā septiņus mēnešus. ASV armijas aviācijas bāzes kuģi regulāri piedalās dažādās misijās visā pasaulē. «USS Theodore Roosevelt» pašreizējās misijas galvenais uzdevums – atbalsts starptautiskajai koalīcijai misijā pret «Islāma valsti».

«USS Theodore Roosevelt» ūdenī tika nolaists 1984.gadā un pirmo reizi kaujas operācijā piedalījās 1991.gadā, iesaistoties operācijā «Tuksneša vētra» Irākā.

Foto: @NAVCENT.C5F

«USS Theodore Roosevelt» skaitļos

Diennaktī lidmašīnas no kuģa izlido 60 līdz 100 reizes.

Aviācijas bāzes kuģa ekipāžu veido aptuveni 5100 cilvēku.

298 no ekipāžas locekļiem ir lidmašīnu piloti.

Uz kuģa izvietoti 44 iznīcinātāji, 11 citas lidmašīnas, tostarp divas kravas lidmašīnas «C2 Greyhound», kā arī 11 helikopteri.

Uz kuģa ir gandrīz 30 000 dažādu gaismas ķermeņu un dažādi kabeļi ar kopējo garumu 2575 kilometri.

Ekipāžas vajadzībām paredzēti 14 000 spilvendrānu un 28 000 palagu.

«USS Theodore Roosevelt» garums ir 333 metri, bet platums - 41 metrs. Kuģa maksimālais ātrums ir vairāk nekā 30 mezgli (55 kilometri) stundā.

Krājumu papildināšana, kuģim atrodoties jūrā, tiek veikta reizi nedēļā. Gadījumā, ja krājumu piegādes kaut kādu iemeslu tiek apturētas, kuģis spēj autonomi funkcionēt 45 dienas.

Karš ir karš, bet pusdienas ir konkrētā laikā

Dažādi atspirdzinoši dzērieni, ābolu pīrāgs ar saldējumu, vafeles ar kļavu sīrupu, cepts bekons, salātu bārs, sulas un jogurti – tā vis nav viesnīca, bet gan ēdnīca uz ASV aviācijas bāzes kuģa.

Ēdnīca ir vaļā 23 stundas diennaktī septiņas dienas nedēļā. Kuģa apkalpes locekļi ēdnīcu var apmeklēt neierobežotu reižu skaitu, par to maksājot 300 dolārus mēnesī.

Foto: TVNET

Ik dienas uz «USS Theodore Roosevelt» tiek apēsti vairāk nekā 18 000 ēdiena porciju. Īpaši pieprasīts ir ēdiens ar augstu kaloriju saturu – tas ir saprotami, jo vidējā jūrnieka darba diena ilgst 13,5 stundas. Reizi nedēļā puse dienas kuģa apkalpes locekļiem ir brīva.

Sievietes uz kuģa

Gandrīz 1000 no «USS Theodore Roosevelt» ekipāžas locekļiem ir sievietes. Sievietes, kuras uz kuģa dien ilgāk nekā desmit gadus, atceras, ka kādreiz sieviešu klātbūtne uz aviācijas bāzes kuģiem bijusi gandrīz neiedomājama, tomēr tagad viss esot mainījies. Ņemot vērā, ka militārajā dienestā pieņem arī sievietes, ir iespējas nokomplektēt kvalificētāku kuģa apkalpi. Sievietes uz «USS Theodore Roosevelt» - tās ir, piemēram, preses dienesta pārstāve, loģistikas speciāliste vai kapteiņa tiltiņa vecākā.

Foto: @NAVCENT.C5F

Uz kuģa sastopami dažādu vecumu un nacionalitāšu cilvēki – gan sievietes, gan vīrieši.

Kaujas darbības

1991.gadā «USS Theodore Roosevelt» piedalījās kaujas operācijā «Tuksneša vētra», kuras gaitā lidmašīnas no kuģa veica 4200 kaujas lidojumus.

Foto: @NAVCENT.C5F

Pēc 2001.gada 11.septembra teroraktiem ASV «USS Theodore Roosevelt» savu nākamo vairāku mēnešu misiju sāka ātrāk nekā plānots, nodrošinot pirmos aviācijas triecienus pa starptautiskās teroristu organizācijas «Al Qaeda» pozīcijām Afganistānā.

Kad mana vizīte «USS Theodore Roosevelt» tuvojās noslēgumam un es gatavojos doties prom, kuģa ekipāžas locekļi man jokojot teica: «Pēc dažiem mēnešiem būsim Sandjego, paliec!»
KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu