Čigāne: Ķīmisko ieroču lietošana Lielbritānijā nedrīkst palikt bez stingras atbildes

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Ķīmisko ieroču lietošana Lielbritānijā nedrīkst palikt bez adekvātas un stingras atbildes, un ir svarīga saskaņota, kopīga rīcība gan Eiropas Savienības (ES), gan NATO un ANO līmenī, šodien pēc Saeimas Eiropas lietu komisijas sēdes sacīja tās priekšsēdētāja Lolita Čigāne (Par!/V).

«Ķīmisko ieroču izmantošana Solsberi, Lielbritānijā, ir nopietns uzbrukums drošībai visā ES teritorijā. Īstenotais uzbrukums Sergejam Skripaļam un viņa meitai ir smags starptautisko normu un tiesību pārkāpums,» par Čigānes pausto informēja Saeimas Preses dienestā.

«Latvija nosoda 4.martā Solsberi īstenoto ķīmisko ieroču lietošanu un izsaka solidaritāti Lielbritānijai, un pievienojas Eiropas Savienības kopējai nostājai. Mēs atbalstām Lielbritānijas mērķtiecību noskaidrot nozieguma apstākļus un esam gatavi sniegt visu nepieciešamo palīdzību. Svarīga saskaņota, kopīga rīcība gan Eiropas Savienības, gan NATO un ANO līmenī,» uzsvēra Čigāne.

Kā akcentēja Eiropas lietu komisijas priekšsēdētāja, ir jānoskaidro uzbrukuma plānotāji un realizētāji, un šis pārkāpums nedrīkst palikt bez adekvātas un stingras atbildes. Tāpat Čigāne norādīja, ka incidents apliecina nepieciešamību aktīvi strādāt pie Ķīmisko ieroču aizlieguma konvencijas stiprināšanas.

Saeimas Eiropas lietu komisija trešdien sēdē diskutēja par Latvijas nacionālo pozīciju 22.martā un 23.martā gaidāmajā Eiropadomē, kā arī 23.martā paredzētajā ES 27 valstu un valdības vadītāju neformālajā sanāksmē.

Jau vēstīts, ka Lielbritānijas un Krievijas attiecības nopietni saasinājušās saistībā ar Lielbritānijas pilsētā Solsberi 4.martā notikušo Skripaļa un viņa meitas Jūlijas saindēšanu ar nervus paralizējošu vielu.

Lielbritānija apsūdz Kremli, ka tas Lielbritānijas teritorijā īstenojis slepkavības mēģinājumu, izmantojot aizliegtus ķīmiskos ieročus.

Lielbritānija šomēnes izraidīja 23 Krievijas diplomātus. Krievija spērusi atbildes soļus, arī izraidot 23 britu diplomātus un apturot Britu padomes darbību Krievijā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu