Irāka sola nepieļaut Turcijas ofensīvu tās teritorijā

TVNET/LETA/DPA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/SCANPIX

Irāka nepieļaus nekādu Turcijas militāro operāciju tās teritorijā, trešdien brīdināja Irākas ārlietu ministrs Ibrahims al Džaafari, reaģējot uz Ankaras draudiem sākt cīņu pret kurdu kaujiniekiem arī Irākas ziemeļos.

«Irāka savā teritorijā neatļaus nekādu kaimiņvalstīs militāras operācijas veicošu spēku klātbūtni,» pēc tikšanās ar Turcijas ārlietu ministra vietnieku Ahmetu Jildizu pavēstīja Džaafari.

Ministrs arī uzsvēra, ka Bagdāde pilnībā noraida Turcijas spēku īstenoto Irākas robežu pārkāpšanu un prasīja Turcijas karavīru aiziešanu no Bašikas pilsētas, kas atrodas netālu no Mosulas, Irākas ziemeļos.

Turcijas prezidents Redžeps Tajips Erdogans pirmdien draudēja paplašināt Sīrijas ziemeļos izvērsto militāro operāciju pret kurdu kaujiniekiem uz Sīrijas austrumiem un Irākas ziemeļiem. Viņa paziņojums sekoja dienu pēc tam, kad Turcijas armija un tās sabiedrotie ieņēma galvenokārt kurdu apdzīvoto Sīrijas ziemeļrietumu pilsētu Afrīnu.

Bašikā atrodas Turcijas armijas kontingents, kas tur apmāca vietējos kaujiniekus cīņā pret džihādistu grupējumu «Islāma valsts».

Turcija 20.janvārī Afrīnas rajonā sāka militāru operāciju pret Sīrijas kurdu Tautas aizsardzības vienībām (YPG). Ankara uzskata YPG par Turcijas kurdu bruņoto separātistu grupējuma Kurdistānas Strādnieku partijas (PKK) «teroristisku» atzaru, savukārt Vašingtona sadarbojusies ar YPG cīņā pret džihādistu grupējumu «Islāma valsts» un atzinusi to par efektīvāko spēku šajā cīņā.

Pilsoņkarš Sīrijā notiek kopš 2011.gada un sadrumstalojies daudzās frontēs starp kurdu spēkiem, mērenajiem un radikālajiem sunnītu nemierniekiem, valdības karaspēku un tai lojāliem paramilitāriem formējumiem. Saskaņā ar dažu opozīcijas aktīvistu aplēsēm kopējais upuru skaits jau pārsniedzis 400 000.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu