«Kustība «Par!»» 7.martā rīkos diskusiju par mācību valodām Latvijas skolās

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Leiniša/LETA

Partija «Kustība «Par!»» 7.martā organizē diskusiju par mācību valodām Latvijas skolās, informēja politiskā spēka pārstāve Amālija Brūvere.

Pasākums notiks plkst.18.15 «ANO mājā» Pils ielā 21.

Sarunā piedalīsies Rīgas 40.vidusskolas direktore Jeļena Vediščeva, bilingvālās izglītības eksperte Liesma Ose, politikas analītiķe Marija Golubeva, bērnu psihiatrs Ņikita Bezborodovs un uzņēmuma vadītājs Fredis Bikovs. Diskusiju vadīs komunikācijas zinātnes doktore Olga Procevska.

Ministru kabineta lēmums mainīt mācību valodu proporcijas mazākumtautību skolās ir izraisījis spraigas diskusijas par to, cik pareizi ir īstenot mācības skolās tikai valsts valodā, norāda «Kustības «Par!«» pārstāvji. Publiskajā telpā par to tiek pausti radikāli atšķirīgi viedokļi, tāpēc uz diskusiju «Nākotnes skola: mācību valoda, dzimtā valoda un globālā konkurētspēja» ir aicināti izglītības praktiķi, politikas analītiķi un aktīvi pilsoņi, pavēstīja Brūvere.

Procevska skaidro, ka katram, kurš ir gājis skolā un kura bērni iet skolā, apmācību valodas jautājums ir emocionāls, jo skar ģimeni, kultūru un identitāti. «Vienlaikus Latvijas politikā pieņemts minoritātes uzlūkot kā politikas objektus, uz kuriem politika tikai attiecas, nevis subjektus, kas aktīvi jāiesaista politikas procesā. Šī diskusija ir viens mazs solis, lai to mainītu,» pauž gaidāmās diskusijas vadītāja.

Diskusija notiks latviešu un krievu valodā.

«Kustība «Par!»» kā izglītības politikas pamatmērķi redz vienlīdzīgas iespējas ikvienam iegūt kvalitatīvu izglītību vienotā un valodu daudzveidībā balstītā skolu vidē, informēja politiskajā spēkā.

Kā ziņots, Saeima konceptuāli atbalstījusi likumu grozījumus, kas paredz no 2019.gada 1.septembra vispārējās izglītības iestādēs sākt pakāpenisku pāreju uz mācībām latviešu valodā.

Iepriekš arī valdībā atbalstītie grozījumi Izglītības likumā un Vispārējās izglītības likumā paredz iekļaut nosacījum

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu