Ar martu gaidāma piemaksa pie ģimenes valsts pabalsta, bet kādā apmērā?

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: pexels.com

Sākot ar 1. martu, spēkā stāsies izmaiņas par jaunizveidoto piemaksu pie ģimenes valsts pabalsta. Lai gan reālas izmaiņas savos maciņos ģimenes sajutīs tikai aprīlī, lielākā daļa jeb 65% veiktos likuma grozījumus vērtē pozitīvi, liecina Swedbank Finanšu institūta veiktās aptaujas dati.

Jaunās izmaiņas paredz, ka par divu un vairāku bērnu audzināšanu (no viena gada līdz 20 gadu vecumam), par kuriem tiek saņemts ģimenes valsts pabalsts, turpmāk Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra (VSAA) piešķirs piemaksu. Tādējādi lielāks optimisms par šīm izmaiņām vērojams ģimenēs, kurās aug trīs un vairāk bērni – aptauja rāda, ka 48% ģimeņu jūtas pat ļoti apmierinātas ar pabalsta izmaiņām, un uzskata, ka tas būtiski papildinās mājsaimniecības maciņa saturu.

Kā norāda eksperte Evija Kropa, piemaksas apmērs būs atkarīgs no bērnu skaita, par kuriem ir piešķirts ģimenes valsts pabalsts, piemēram, ja pabalsts piešķirts par diviem bērniem – piemaksa būs 10 eiro mēnesī, savukārt, ja pabalsts piešķirts par trīs bērniem – 66 eiro mēnesī. Par katru nākamo bērnu piemaksas apmērs pieaug par 50 eiro mēnesī, respektīvi, ja pabalsts piešķirts par četriem bērniem, tiks izmaksāti 116 eiro mēnesī, bet, ja pabalsts piešķirts par pieciem bērniem – 166 eiro mēnesī.

Svarīgi ņemt vērā, ka šai piemaksai nav īpaši jāpiesakās, tā tiks automātiski aprēķināta un izmaksāta visiem vecākiem, kuri saņem ģimenes valsts pabalstu. «Ne mazāk būtiska nianse ir tā, ka piemaksas apmērs tiek aprēķināts, ņemot vērā bērnu skaitu, par kuru konkrētā persona saņem pabalstu. Tātad, ja ģimenē ir divi bērni un ģimenes valsts pabalstu par vienu bērnu saņem tēvs, bet par otru bērnu māte, tad piemaksa netiks aprēķināta. Šis ir brīdis, kad finanšu plānošanas nolūkos ir vērts pārskatīt pabalsta saņemšanas principus katrā ģimenē, lai maksimizētu piemaksas apmēru. Vislielākais ieguvums ir situācijā, kad ģimenes valsts pabalstu par visiem bērniem saņem viena persona», skaidro E. Kropa.

Kā viens no darbaspēka nodokļu reformas trūkumiem tika minēts ienākumu samazinājums tiem darba ņēmējiem, kuri pelna salīdzinoši zemas algas un kuriem ir reģistrēti vairāki apgādājamie. Piemēram, ar algu 500 eiro «uz papīra» un reģistrētiem diviem apgādājamiem, «uz rokas» saņemtā summa šogad ir par 2,50 eiro mazāka palielināto Valsts sociālās apdrošināšanas obligāto iemaksu dēļ. Iedzīvotāju ienākuma nodokļa samazināšana un atvieglojumu pieaugums šos darba ņēmējus neietekmē, jo kopējā atvieglojumu summa ir tik liela, ka iedzīvotāju ienākuma nodoklis nemaz netiek maksāts. Tomēr, lemjot par labu piemaksai pie ģimenes valsts pabalsta, šī problēma tiek risināta, ienākumu samazinājumu kompensējot.

Ja salīdzinām līdzīgus pabalstus ģimenēm ar bērniem Igaunijā un Lietuvā, tad jāatzīst, ka kaimiņvalstīs to apmērs ir dāsnāks. Latvijā par vienu bērnu ģimenes valsts pabalsta apmērs ir nemainīgi 11,38 eiro. Ģimenēs ar diviem bērniem maksimālā pabalsta un piemaksas kopsumma no marta mēneša būs 44,14 eiro, bet trīs bērniem – 134,28 eiro. Lietuvā maksimālais pabalstu apmērs par 1 bērnu ir 45,20 eiro, par diviem bērniem 90,40 eiro, bet par trim – 135,60 eiro. Savukārt Igaunijā par vienu bērnu 55 eiro, par diviem bērniem 110 eiro, bet par trim – 510 eiro ik mēnesi, kas ir īstens paraugs «trīs bērnu politikas» īstenošanai pabalstu jomā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu