Eiropas valstīs pēdējā desmitgadē ievērojami sarucis veikto abortu skaits

TVNET/EuroNews
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Vairumā Eiropas Savienības (ES) valstu desmit gadu laikā ievērojami sarucis veikto abortu skaits. Austrumeiropas valstīs, tostarp Latvijā, laikā no 2005. līdz 2015. gadam likumīgi veikto abortu skaits samazinājies pat uz pusi, ziņo raidorganizācija «Euronews».

Visaugstākais abortu skaits, izdalot uz reproduktīvajā vecumā esošo sieviešu skaitu, ir Luksemburgā, Ungārijā un Lielbritānijā.

Lielākais abortu skaita samazinājums vērojams Austrumeiropā. «Eurostat» dati liecina, ka Latvijā 2006.gadā tika veikti 11 825 aborti, savukārt 2015.gadā šis rādītājs bija jau krietni zemāks - 4802 aborti.

Līdzīgi rādītāji ir arī Lietuvā un Igaunijā.

Abortu skaita samazinājums vērojams arī konservatīvākajās Eiropas valstīs, tai skaitā Portugālē, kas 2007.gadā dekriminalizēja abortus, un Spānijā.

Dažās valstīs gan vērojama pretēja tendence. Polijā, kur ir vieni no striktākajiem abortu ierobežojumiem Eiropā, likumīgā ceļā veikto abortu skaits ir palielinājies apmēram četras reizes. Tiesa gan, salīdzinot ar citām valstīm, Polijā oficiāli abortus veic ļoti reti - 2005.gadā tādu bija 225, bet desmit gadus vēlāk - 1044 gadījumi.

Saskaņā ar «Eurostat» datiem vairums aborta veicēju ir vecumā no 20 līdz 24 gadiem. Taču Ungārija ir izņēmums, jo tur visvairāk abortu veic vecuma grupā no 15 līdz 19 gadiem.

Ungārijā dažādi kontracepcijas veidi, tai skaitā avārijas kontracepcija, pieejami tikai ar ārsta recepti - tā ir daļa no konservatīvās valdības politikas, kas iestājas par ģimeņu stiprināšanu.

Vairumā valstu par lielāko abortu izplatības iemeslu uzskata nepietiekamu izglītību par reprodukciju. Eiropas Padome (EP) izteikusies, ka šādas izglītības sniegšana ir ļoti nozīmīgs jautājums, pie kā turpmākajos gados tiks strādāts.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu