Jautājums par Lietuvas 2015.gadā noteiktajiem ierobežojumiem «RTR Planeta» nonāks ES Tiesā

LETA/BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: flickr/Joe Lodge

Lietuvas Radio un televīzijas komisijas (LRTK) 2015.gadā pieņemtais lēmums par telekanāla «RTR Planeta» pārcelšanu uz maksas programmu paketi bija saskaņā ar Eiropas Savienības (ES) tiesību normām, un Lietuvas valdībai būtu jāatbalsta šāda nostāja ES Tiesā, teikts Lietuvas Tieslietu ministrijas Eiropas tiesību departamenta paziņojuma uzmetumā.

ES Tiesa izskatīs Viļņas tiesas lūgumu lietā, kuru ierosinājis uzņēmums «Baltijas mediju alianse» (BMA), kas ir Baltijas valstīs lielākais krievvalodīgo plašsaziņas līdzekļu koncerns.

BMA vēlas, lai Lietuvas tiesa atzīst LRTK 2015.gadā izdoto rīkojumu Lietuvas retranslētājiem pārcelt «RTR Planeta» uz maksas programmu paketi par nesavienojamu ar ES tiesību normām.

Viļņas tiesa ir lūgusi ES Tiesas vērtējumu, vai likums, uz kuru tika balstīts LRTK lēmums, ir saskaņā ar ES tiesību normām.

Lietuvas Tieslietu ministrijas Eiropas tiesību departaments secinājis, ka ES direktīva par audiovizuālajiem medijiem attiecas vienīgi uz gadījumiem, kad ES dalībvalstis vēlas apturēt programmas translēšanu vai retranslēšanu, nevis noteikt ierobežojumus, un pasākumi, kas ierobežo programmu pārraidīšanu, ir īstenojami saskaņā ar konkrētās dalībvalsts likumiem, šajā gadījumā, Lietuvas «Likumu par informācijas sniegšanu sabiedrībai».

Jau vēstīts, ka LRTK šomēnes nolēma noteikt aizliegumu retranslētājiem vienu gadu rādīt Krievijas telekanāla «RTR Planeta» pārraides.

Zviedrijā reģistrētā kanāla «RTR Planeta» retranslācijas Lietuvā par kara un naida kurināšanu bijušas aizliegtas jau divas reizes - 2015. un 2016.gadā. Abas reizes ierobežojumi šim telekanālam noteikti uz trim mēnešiem saistībā ar Krievijas Valsts domes deputāta Vladimira Žirinovska izteikumiem «RTR Planeta» pārraidēs, un abās reizēs pēc šīm sankcijām komisija konstatējusi jaunus pārkāpumus.

2015.gadā Lietuvas retranslētājiem arī tika noteikts pārcelt «RTR Planeta» uz maksas programmu paketi, taču pēc Eiropas Komisijas (EK) norādes, ka tādējādi varētu tikt pārkāptas Eiropas Savienības (ES) tiesību normas, LRTK šo ierobežojumu atcēla.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu