Jaunmaizes lieta: iespējamais slepkava nestājas tiesas priekšā smagas smadzeņu traumas dēļ

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

Īrijā turpina izskatīt lietu, kurā Latvijas pilsone Egita Jaunmaize apsūdzēta mēģinājumā slēpt savas mājokļa biedrenes Antras Ozoliņas slepkavību, uzdodot to par pašnāvību. Tiesā izskanējis, ka Jaunmaizes bijušais partneris un iespējamais Ozoliņas slepkava, kurš arī ir no Latvijas, nevarot stāties tiesas priekšā, jo pēc cita smaga nozieguma pastrādāšanas policijas pakaļdzīšanās beigusies ar autoavāriju, kurā 31 gadu vecais vīrietis guvis nopietnu smadzeņu traumu un atrodas nespējīgā stāvoklī, vēsta «The Irish Sun».

Vīrietim, kurš vairākos Īrijas medijos identificēts kā Romans Ponomarcuks, nav uzrādīta apsūdzība, jo viņš atrodas slimnīcā ar nopietniem smadzeņu bojājumiem, pagājušonedēļ atklāja policija.

Ozoliņa mira 2014.gada 27. vai 28. jūnijā mājā Kilnalekā, ko viņa dalīja ar Jaunmaizi un viņas toreizējo partneri Ponomarcuku.

Jaunmaizei izvirzīta apsūdzība par mēģinājumu kavēt Ponomarcuka aizturēšanu vai kriminālvajāšanu, zinot vai domājot, ka viņš nogalinājis Ozoliņu. Jaunmaize ap nogalinātās sievietes kaklu aplika zilu neilona virvi, liekot notikušajam izskatīties pēc pašnāvības. Jaunmaize savu vainu noliedz.

Jaunmaize policijai stāstīja, ka esot pildījusi dzīvesbiedra pavēles, baidoties pati par savu dzīvību. Pēc notikušā vīrieti esot nopratinājusi policija, taču viņš izskanējušās apsūdzības noliedzis.

Tiesā izskanējis, ka 31 gadu vecais vīrietis esot neonacists un Latvijā ticis tiesāts par rasistiski motivētiem noziegumiem. Viņš iepriekš notiesāts arī par laupīšanām - vienreiz piedraudot ar šaujamieroci un divas reizes piedraudot ar nazi.

Izmeklētājs Centrālajā krimināltiesā skaidroja, ka vīrietis nevar stāties tiesas priekšā kāda incidenta dēļ, kas notika Longfordā 2014.gada 29.oktobrī - četrus mēnešus pēc Ozoliņas nāves.

Viņš un vēl viens vīrietis esot nolaupījuši kādu sievieti un, draudot ar nazi, centušies no viņas izspiest naudu. Incidents noveda pie policijas pakaļdzīšanās, kuras laikā avarēja abu vīriešu auto. Aizdomās par Ozoliņas slepkavību turētais vīrietis izkāpa no auto un metās bēgt, taču viņu notrieca kāds garāmbraucošs automobilis.

«Viņš piedzīvoja traumatisku smadzeņu bojājumu,» stāsta policijas izmeklētājs Džeimss Makdevits. «Viņu baro ar karoti, un katru dienu viņu izceļ no gultas un ieceļ tajā atpakaļ. Mēs novērojam progresu, taču tagad viņš nav tādā stāvoklī, lai uzrādītu apsūdzību.»

Pagājušonedēļ policijas pārstāvis Džerards Šonesijs atstāstīja, ko Jaunmaize stāstījusi nopratināšanā. Viņa teikusi, ka 2014.gada 27.jūnija vakarā esot Ponomarcuka klātbūtnē sastrīdējusies ar Ozoliņu. Vīrietis esot aizgājis, un Jaunmaize devusies pie miera. Vēlāk viņa pamodusies un dzirdējusi kliedzienus. Viņa ieraudzījusi, kā Ponomarcuks Ozoliņas istabā uzbrūk sievietei, raksta «Independent.ie».

«Es mēģināju viņu nogrūst nost, bet nespēju,» esot teikusi Jaunmaize. «Viņš man iesita pa vēderu.»

Vīrietis esot turpinājis žņaugt Ozoliņu, stāsta izmeklētājs. «Kliedzu: es tevis dēļ neiešu cietumā! Es visu pateikšu gardai. Man ir bērns. Viņš mani sagrāba aiz kakla,» Šonesijs atstāsta Jaunmaizes liecību.

«Viņš teica, ka vajag izdarīt tā, lai izskatās, ka viņa pati to izdarījusi. Viņš paņēma virvi. Viņš teica, lai to nolieku. Mani piespieda to izdarīt,» norādījusi Jaunmaize. Vēlāk viņa esot pakļāvusies vīrieša prasībai melot policijai, ka Ozoliņa esot izdarījusi pašnāvību.

Jaunmaize pie šīs versijas pieturējās vairākās nopratināšanas reizēs un Ponomarcuku raksturoja kā «skinhedu neonacistu», ziņo «Independent.ie».

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu