Erdogans nodēvē Asadu par slepkavu

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

Sīrijas prezidents Bašars al Asads ir slepkava, ceturtdien paziņojis Turcijas prezidents Redžeps Tajips Erdoans, izslēdzot iespēju atjaunot attiecības vai sadarboties ar kara plosītās valsts līderi.

«Par ko mēs runāsim ar slepkavu, kurš nogalināja miljonu pats savu pilsoņu?» Erdogans Ankarā sacīja vietējiem politiķiem.

«Mums ir svarīga Sīrijas tauta, nevis Asads, jo Asads ir organizējis terorismu, viņš organizēja valsts terorismu un izraisīja tik daudzu cilvēku nāvi. Viņš turpina nogalināt,» piebilda Turcijas prezidents.

Vairākas Turcijas opozīcijas partijas ir aicinājušas valdību uzlabot attiecības ar Asadu.

Turcija ir nostājusies aktīvā opozīcijā Asada režīmam, tostarp atbalstot vairākus Sīrijas nemiernieku grupējumus. Turcija arī sadarbojas ar Krieviju un Irānu, kas abas atbalsta Asadu, piedaloties tā sauktajā Astanas miera procesā.

Sīrijas pilsoņu kara pirmajos gados Turcija saglabāja atvērtu robežu politiku, kas ļāva valstī ierasties trīs miljoniem sīriešu. Simtiem tūkstošu pēc tam devās uz Eiropu, tomēr vairums palicis Turcijā.

«Mūsu mērķis ir gādāt, lai trīsarpus miljoni mūsu sīriešu brāļu atgriežas savās mājās, savā zemē tik ātri, cik iespējams,» paziņoja Erdogans, piebilstot, ka tie, kas vēlas palikt Turcijā, var to darīt.

«Kļūdās tie, kuri domā, ka mēs no savām sirdīm esam izrāvuši šīs zemes, kuras ar asarām acīs pametām pirms gadsimta,» viņš sacīja, acīmredzami atsaucoties uz osmaņu valdīšanas laiku Sīrijā.

Pagājušajā mēnesī Turcija pastiprināja savu militāro klātbūtni Sīrijā, sākot operāciju pret kurdu kaujiniekiem Afrīnā Sīrijas ziemeļrietumos.

Pilsoņkarš Sīrijā notiek kopš 2011.gada un sadrumstalojies daudzās frontēs starp kurdu spēkiem, mērenajiem un radikālajiem sunnītu nemierniekiem, valdības karaspēku un tai lojāliem paramilitāriem formējumiem. Saskaņā ar dažu opozīcijas aktīvistu aplēsēm kopējais upuru skaits jau pārsniedzis 400 000.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu