Lielbritānijas parlamentā katrs piektais darbinieks piedzīvojis seksuālu uzmākšanos

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

Katrs piektais Lielbritānijas parlamenta personāla darbinieks aizvadītā gada laikā piedzīvojis vai redzējis seksuālu uzmākšanos darbavietā, atklāts ceturtdien publiskotā ziņojumā. Vairāk nekā trešā daļa darbinieku, tostarp gandrīz puse sieviešu, britu parlamentā saskārušies ar dažāda veida aizskaršanu, kas nav saistīta ar seksuāla rakstura darbībām.

Upuri par piedzīvoto ziņojuši likumdevēju izveidotai komitejai, kas izmeklē seksuālu uzmākšanos un cita veida aizskaršanu parlamentā pēc tam, kad Holivudas producenta Hārvija Vainstaina skandāla ietekmē klajā nāca ziņas par šāda veida nodarījumiem arī britu parlamentā.

Lielbritānijas parlamentā pārstāvēto partiju izveidotā komiteja aicinājusi izstrādāt pasākumus, lai tā personālam un deputātiem nodrošinātu labāku aizsardzību un atbalstu, tostarp uzvedības kodeksu un neatkarīgas un slepenas sūdzību procedūras izveidošanu.

Parlamentāriešu grupa arī rekomendēja paplašināt un reformēt parlamenta standartu un citu attiecīgo komiteju komisāru lomu, ieviešot arī plašas sankcijas, kuru vidū būtu paredzēta arī rakstiska atvainošanās un obligāta apmācība, kā arī atlaišana no darba un likumdevēju atsaukšana.

Pārstāvju palātas līdere Andrea Ledsema, kura vadīja parlamentāriešu komiteju, paziņoja, ka ziņojuma publiskošana bijusi «liela diena parlamentam un mūsu politikai».

«Jauna, neatkarīga procedūra demonstrēs, ka mēs gribam būt labākais parlaments pasaulē, izturoties pret ikvienu šeit strādājošo ar godu un cieņu,» viņa uzsvēra.

«Sperts liels solis, lai panāktu parlamentam vajadzīgās kultūras izmaiņas,» piebilda Ledsema.

Aptaujā, kurā varēja piedalīties Vestminsterā strādājošie, tika saņemtas atbildes no 1377 cilvēkiem.

Aptaujā noskaidrots, ka dažāda veida aizkaršana un uzmākšanās «ir bijusi raksturīga dzīves iezīme daudziem, kas strādājuši parlamentā vai ar to», turklāt tās izplatības rezultāti «apmēram atbilst tiem, kas prognozēti pētījumos».

Piektā daļa darbinieku ziņoja par seksuālu uzmākšanos, tostarp viņi redzējuši nepiemērotu uzvedību. Par šādiem gadījumiem ziņojušo sieviešu skaits bija divreiz lielāks nekā vīriešu skaits.

Komitejas rekomendācijas tagad izskatīs abas parlamenta palātas, bet debates par tām sāksies februāra beigās.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu