Putins pagaidām nespers atbildes soļus uz ASV «Kremļa saraksta» publicēšanu

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: ITAR-TASS/LETA

Krievija pagaidām atturēsies no atbildes soļu speršanas uz ASV «Kremļa saraksta» publicēšanu, bet nevajadzētu no Krievijas sagaidīt bezgalīgu iecietību, otrdien paziņoja Krievijas prezidents Vladimirs Putins. Viņš gan norādīja, ka pats sarakstu nav redzējis, bet par dokumenta publicēšanu viņu informējuši kolēģi.

«Tās ir pilnīgākās muļķības - samazināt mūsu attiecības [ar ASV] līdz nullei. Mēs gaidījām šo sarakstu, neslēpšu. Mēs bijām gatavi spert atbildes soļus, turklāt nopietnus, kas noreducētu mūsu attiecības līdz nullei. Bet mēs pagaidām atturēsimies no šādiem soļiem,» tiekoties ar uzticības personām, sacīja Putins.

«Mēs negrasāmies tīšu prātu skriet postā, saasināt situāciju. Mēs vēlamies veidot mūsu attiecības un tās veidosim tik lielā mērā, cik tam būs gatava otra puse,» piebilda prezidents.

«Tas [šī saraksta publicēšana] nenoliedzami ir nedraudzīgs solis. Tas Krievijas-Amerikas attiecības, kas jau tā atrodas smagā stāvoklī, padara vēl sarežģītākas un nenoliedzami rada kaitējumu starptautiskajām attiecībām kopumā,» uzsvēra valsts galva.

«Aiz katra no šiem cilvēkiem, aiz katras no šīm struktūrām [»Kremļa sarakstā«] ir mūsu valsts ierindas pilsoņi, darba kolektīvi, veselas ražošanas nozares,» sacīja Putins.

«Tas ir, būtībā mūs visus, visus 146 miljonus ir iekļāvuši kaut kādā sarakstā. Kas ir šo darbību jēga, es nesaprotu,» norādīja prezidents.

«Mēs uzmanīgi sekosim līdzi tam, kā praksē attīstīsies situācija, jo tur ir vēl kaut kāds slepens saraksts, šajā sarakstā, kā runā, ir vēl uzvārdi ar kaut kādām zvaigznītēm. Ar to ir jātiek skaidrībā, kā tas viss notiks,» sacīja Putins.

Tikmēr Krievijas premjerministrs Dmitrijs Medvedevs ironiski izteicies, ka amatpersonām neiekļūšana šajā sarakstā ir pamats rakstīt atlūgumu.

«Es domāju, ka šī ir tā situācija, kad neiekļūšana šajā sarakstā ir pamats iesniegt atlūgumu, taču mēs, protams, tā nerīkosimies,» paziņoja Medvedevs.

ASV prezidenta Donalda Trampa administrācija pirmdien publiskoja ilgi gaidīto sarakstu ar Putinam pietuvinātiem cilvēkiem, kurā iekļauti 114 Krievijas politiķu un 96 tā dēvēto oligarhu vārdi.

Saraksts veidots ar domu identificēt personas, kas guvušas labumu Putina valdīšanas laikā, bet iekļaušana sarakstā nenozīmē automātisku sankciju piemērošanu šīm personām.

Krievijas opozīcijas politiķis Aleksejs Navaļnijs tviterī pauda prieku par to, ka «šie cilvēki starptautiskā līmenī oficiāli atzīti par blēžiem un krāpniekiem».

Kā iepriekš skaidroja ASV Valsts departamenta sankciju politikas koordinators Daniēls Frīds, «iekļaušana sarakstā palielina risku, ka nākotnē šiem cilvēkiem var tikt noteiktas sankcijas».

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu