Viņai ir tikai 12 gadi, bet tēvs jau plāno viņas kāzas. Bērnu izprecināšana Jemenā

TVNET/CNN
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Kad Halimas tēvs paziņoja, ka plāno viņu drīz izprecināt, 12 gadus vecā meitene teica stingru «nē». «Tēvs izprecināja manas māsas un grib piespiest precēties arī mani,» viņa stāsta. Bērnu laulības Jemenā ir tradīcija - lielas nabadzības un ārkārtīgi konservatīvas kultūras simptoms, raksta raidorganizācija CNN.

Pašlaik vairāk nekā divas trešdaļas Jemenas meiteņu salaulājas pirms 18 gadu vecuma sasniegšanas. Bērnu laulību skaits kopš konflikta Jemenā ir ievērojami pieaudzis - līdz tam laulībā pirms pilngadības sasniegšanas stājās puse meiteņu.

Taču Halima ir apņēmusies nekļūt par daļu no statistikas.

«Es mācos piektajā klasē. Gribu pabeigt skolu. Vēlos kļūt par ārsti, ja Dievs tā būs lēmis,» viņa stāsta žurnālistiem.

«Daudzas manas skolasbiedrenes ir izprecinātas. Draudzene izstājās no skolas. Kad jautāju, kāpēc, viņa atbildēja - rītdien ir manas kāzas.»

Halimas māsai Kafai neizdevās izbēgt no šāda likteņa. Kad meitene bija 13 gadus veca, viņa apprecējās ar vīrieti, kurš par viņu bija 15 gadus vecāks.

«Ja man būtu izvēle, es būtu gājusi skolā un ieguvusi izglītību,» atzīst Kafa. «Es negribēju precēties. Mani piespieda. Man kā bērnam no laulības nebija nekāda labuma.»

Kafas vīrs atļāva viņai runāt ar CNN žurnālistiem, taču pats to darīt nevēlējās. Kafai tagad ir 17 gadi. Kopš kāzām pagājuši četri gadi, un laulībā piedzimuši četri bērni.

«Visas dzemdības man bija ļoti grūtas,» viņa stāsta. Pusaudzēm dzemdībās ir lielāks komplikāciju un nāves risks nekā vecākām sievietēm, liecina Pasaules Veselības organizācijas (WHO) dati.

Meiteņu tēvs Abdulla ir bez darba palicis strādnieks. Viņam ir 17 cilvēku - bērnu, mazbērnu un radinieku - ģimene, kas jāpabaro. Jemenā meitenes bieži tiek agri izprecinātas tieši šādās situācijās, lai atvieglotu finansiālo slogu savām ģimenēm. Par Kafas izprecināšanu Abdulla no jaunā vīra saņēma «līgavas maksājumu» 2000 ASV dolāru apmērā.

«Piedod man, ka izprecināju tevi tik mazā vecumā,» tēvs saka Kafai. «Man vajadzēja naudu, lai uzturētu ģimeni. Es tevi izprecināju tāpēc, lai tavas māsas un māte varētu iztikt. [Apstākļi] piespieda mani to izvēlēties. Tagad es lūdzu tavu piedošanu.»

Daudzi Jemenas vecāki ir šādas dilemmas priekšā - pieņemt «līgavas maksu», lai samaksātu par ēdienu un veselības aprūpi, vai arī noskatīties, kā cieš pārējie bērni.

«Ēdiena cenas palielinājušās par aptuveni 200%, savukārt dzīvošanas izmaksas pieaugušas par vismaz trešdaļu. Meitas izprecina pat tādas ģimenes, kuras iepriekš neko tādu nebūtu apsvērušas,» norāda «Glābiet bērnus!» Jemenas nodaļas pārstāve Nadīna Dramonda.

Jemenā gandrīz divi miljoni bērnu cieš no akūti nepietiekama uztura, liecina UNICEF dati. Viens miljons cilvēku Jemenā slimo ar holeru. Kara dēļ abas problēmas ir saasinājušās, kaut arī miera apstākļos tās būtu viegli risināmas.

Kopš 2015.gada marta, kad sākās konflikts ar Saūda Arābiju, Jemenā nogalināti vairāk nekā 5500 civiliedzīvotāju, ziņo ANO. Robežu daļējas vai pilnīgas noslēgšanas dēļ apmēram 11,3 miljoniem cilvēku akūti nepieciešama humānā palīdzība. 8,4 miljoni cilvēku ir «viena soļa attālumā» no bada, uzsver ANO ārkārtas palīdzības koordinators Marks Lokoks.

Šie apstākļi veicinājuši bērnu laulību skaita palielināšanos Jemenā - vienā no nedaudzajām valstīm, kur nav noteikts minimālais vecums, no kāda var stāties laulībā. Turpinoties pilsoņu karam un teju nefunkcionējošām valdības iestādēm, nav gaidāms, ka situācija drīzumā varētu uzlaboties.

Kafa sola, ka viņas četrām meitām nenāksies piedzīvot tādu likteni kā viņai pašai.

«Viņas precēsies, kad pašas to gribēs, nevis kad es gribēšu. Es nekad viņas neizprecināšu mazā vecumā,» sola Kafa. Viņa vēlas, lai meitu un jaunākās māsas dzīve būtu citāda - ar izglītību, izvēli un cerībām uz labāku nākotni.

Tomēr šāda nākotne neizskatās cerīga. Jemenā apmēram divi miljoni bērnu nemācās skolā. Gaisa uzlidojumos pilnībā vai daļēji iznīcinātas 1600 skolas. Skolotāji jauno mācību gadu sāka, streikojot par neizmaksātajām algām. Tas, ka skolotāji turpina doties uz darbu, ir vienīgais apstāklis, kas vēl uztur uz sabrukšanas robežas esošo izglītības sistēmu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu