Saeimā asas diskusijas par rosinājumu atsaukt Sudrabu no «oligarhu lietas» komisijas

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka/LETA

Saeimā šodien raisījās asas diskusijas par nacionālās apvienības «Visu Latvijai!»-«Tēvzemei un brīvībai» (VL-TB/LNNK) rosinājumu atsaukt deputāti Ingunu Sudrabu (NSL) no «oligarhu lietas» parlamentārās izmeklēšanas komisijas.

Ar nelielu balsu pārsvaru šis ierosinājums tika noraidīts. Debatēs Saeimas deputāti Valdis Kalnozols (ZZS), Ivars Zariņš (S) aicināja tos, kas balsoja par šī jautājuma iekļaušanu sēdes darba kārtībā, kāpt tribīnē un izskaidrot savu pozīciju, jo viņiem šāds lēmums neesot saprotams. Kalnozols norādīja, ka neizprot šāda soļa jēgu.

Zariņš pārmeta kolēģiem cirka rīkošanu. Tāpat viņš izteicās, ka nacionālās apvienības interesēs esot bijis tas, lai komisija «būtu tāda, kāda ir». «Viss bija jūsu rokās, jūs varējāt nodrošināt, lai komisijas darbs būtu krietni sekmīgāks, jo jums tika piedāvāts to vadīt, bet jūs izvēlējāties piesegt oligarhus,» klāstīja Zariņš.

Savukārt deputāts Edvards Smiltēns kāpa tribīnē un skaidroja, ka publiskotie balsojumu rezultāti atspoguļo tikai balsošanas sistēmā reģistrēto deputātu rīcību - balsojot «par», «pret», «atturas» vai «nebalso», taču nav pieejama informācija par to, kuri deputāti nav tajā piedalījušies, izņemot savu karti no balsošanas pults.

Viņš skaidroja, ka aizvadītās nedēļas balsojumā, kur netika atbalstīts ierosinājums atsaukt Sudrabu no «oligarhu lietas» parlamentārās izmeklēšanas komisijas, piedalījās 87 deputāti, lai gan īsi pirms tam citos balsojumos piedalījās 93 deputāti. Tas liecina, ka seši deputāti izņēma no sistēmas balsošanas karti pirms balsojuma, jo nedaudz vēlāk «klātbūtnes reģistrācijā» šie deputāti reģistrējas. Tās ir arī bija trūkstošās «zelta balsis», kas nodrošināja Sudrabai iespēju turpināt darbu izmeklēšanas komisijā, skaidroja Smiltēns. Tāpēc viņš Latvijas Reģionu apvienības vārdā iesniegs aicinājumu Saeimas Prezidijam turpmāk norādīt visu informāciju.

Deputāts Ritvars Jansons (VL-TB/LNNK) norādīja, ka jau sākotnēji esot rosinājis Sudrabas atcelšanu no vadītājas amata, jo komisiju nevar vadīt cilvēks, kurš tā dēvētajās «oligarhu sarunās» minēts «kā Krievijas atbalstīts premjera kandidāts».

Kā ziņots, Saeimas vairākums arī šodien neatbalstīja ierosinājumu atsaukt Ingunu Sudrabu (NSL) no «oligarhu lietas» parlamentārās izmeklēšanas komisijas. Deputāti jau pagājušajā nedēļā skatīja ierosinājumu par Sudrabas atsaukšanu, bet arī toreiz vairākuma atbalsta šādam priekšlikumam nebija.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu