Vācijas sociāldemokrāti pieprasa pārskatīt sākotnējo vienošanos par koalīcijas sarunu uzsākšanu

LETA/REUTERS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: EPA/Scanpix

Pēc tam, kad tikai ar nelielu balsu vairākumu Vācijas sociāldemokrātu (SPD) kongress pagājušās nedēļas nogalē piekrita oficiālu koalīcijas sarunu uzsākšanai ar kancleres Angelas Merkeles pārstāvētajiem konservatīvajiem, partijas līderis Martins Šulcs pirmdien paziņojis, ka vēlas pārskatīt būtiskākos sākotnējās vienošanās punktus.

Par oficiālo koalīcijas sarunu uzsākšanu svētdien balsoja tikai 56% kongresa delegātu, atklājot dziļo šķelšanos SPD rindās.

SPD vadība, mēģinot nomierināt neapmierinātos partijas ierindas biedrus, pirmdien pieprasījusi, lai konservatīvie vēl vairāk piekāptos imigrācijas un veselības aprūpes jautājumos.

Šulcs, Merkele un viņas vadīto kristīgo demokrātu (CDU) Bavārijas meitaspartijas Kristīgi sociālās savienības (CSU) līderis Horsts Zēhofers tiksies jau pirmdien, bet sarunas pilnu delegāciju sastāvā varētu sākties otrdien.

Konservatīvie gan paziņojuši, ka negrasās piekāpties vēl vairāk, taču Šulcs uzstājis, ka sarunas jāsākot no jauna.

«Par jautājumiem, kurus izskatījām sākotnējās sarunās, mēs runāsim atkal,» paziņojis SPD līderis.

Savukārt SPD ģenerālsekretārs Larss Klingbeils sarunā ar sabiedrisko raidorganizāciju ARD izteicies, ka konservatīvie apzinās nepieciešamību pārliecināt ierindas sociāldemokrātus.

Sociāldemokrāti brīdina, ka gadījumā, ja netiks panākta konservatīvo piekāpšanās, ierindas biedri partijas iekšējā referendumā varētu noraidīt sarunu rezultātā panākto koalīcijas līgumu.

Šulcs norādījis, ka svētdienas balsojums uzlicis viņam «pienākumu cīnīties par visiem tiem, kas balsoja pret» sarunu uzsākšanu par «lielās koalīcijas» atjaunošanu.

Savukārt SPD Bundestāga frakcijas vadītāja Andrea Nālesa paziņojusi, ka sarunās uzstās uz sociāldemokrātu prasībām, kamēr «pretējā puse nesāks spiegt».

Tikmēr Bundestāga deputāts Folkers Bufjē, kas pārstāv CDU, izteicies, ka būtiski sākotnējās vienošanās grozījumi nav pieļaujami.

«Koalīcijas sarunām starp CDU/CSU un SPD jāsākas ātri,» intervijā laikrakstam «Bild» uzsvēris Bufjē. «Izpētes sarunu rezultāti paliek spēkā. Svarīgākie jautājumi vairs nav apspriežami.»

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu