Tusks mudina nepieļaut «Troņu spēles» Balkānos

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Eiropadomes prezidents Donalds Tusks ceturtdien mudināja izvairīties no tā, ka mūsdienu Rietumbalkānos, kur Brisele cenšas nostiprināt attiecības ar potenciālajām bloka dalībvalstīm, atkārtojas populārā televīzijas seriāla «Troņu spēle» cienīgi scenāriji.

Sofijā runājot pasākumā par godu Bulgārijas Eiropas Savienības (ES) prezidentūras sākumam, Tusks vilka paralēles starp reģiona vēsturi un amerikāņu fantastikas seriālu «Troņu spēle» («Game of Thrones»), kas vēsta par nebeidzamām intrigām un naidu konkurējošo nometņu starpā.

«Balkānu vēsture ir dramatiskāka un interesantāka nekā «Troņu spēles» scenārijs, pat ja tajā nav pūķu. Mēs visi gribētu, lai Balkānu tagadne un nākotne mazāk atgādina dramatiskus scenārijus,» norādīja Tusks.

«Stabilitāte, drošība, pārticība - to ir pelnījuši visi šī reģiona iedzīvotāji. Un ES mērķis ir sekmēt, lai šis scenārijs kļūst par realitāti,» viņš piebilda.

No reģiona valstīm ES iestājušās Bulgārija, Rumānija, Slovēnija un Horvātija.

Sofija cer, ka varēs izmantot ES prezidentūru, lai aktivizētu Serbijas un Melnkalnes iestāšanās sarunas, kā arī sekmētu, ka tiek uzsāktas iestāšanās sarunas ar Albāniju un Maķedoniju.

Tomēr reģions, kurā atrodas Bosnija, Kosova un Serbija, arvien dziļāk iestieg lokālos strīdos un problēmās ar korupciju un organizēto noziedzību.

Krievija vienlaikus aktivizējusi centienus, lai notikumu virzību vērstu sev par labu pēc vairākām reģionā pieredzētām neveiksmēm, ieskaitot Melnkalnes iestāšanos NATO un Maķedonijas novēršanos no agrākā prokrieviskā kursa.

Bulgārijas premjerministrs Boiko Borisovs nesen brīdināja, ka «ir nepieciešama Balkānu eiropeizācija, lai novērstu Eiropas balkanizāciju».

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu