Erdogans: Turcijas un ASV divpusējās vienošanās tieslietu jomā zaudējušas spēku

LETA/REUTERS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Turcijas prezidents Redžeps Tajips Erdogans piektdien brīdinājis Savienotās Valstis, ka divpusējās vienošanās tieslietu jomā zaudējušas spēku. Erdogans arī pārmeta ASV un Izraēlai jaukšanos Irānas un Pakistānas iekšējās lietās.

ASV federālās tiesas zvērinātie trešdien notiesāja Turcijas valsts bankas «Halkbank» vadītāju Mehmetu Hakanu Atillu par ASV sankciju likuma pārkāpšanu, sadarbojoties ar Irānu.

Erdogans uzskata šo lietu par politisku uzbrukumu savai valdībai. «Ja šī ir ASV izpratne par tiesu, tad pasaule ir nolemta,» preses konferencē pirms došanās uz Franciju sacīja Erdogans.

Viņš brīdināja, ka divpusējās vienošanās, kas attiecas uz tiesām, zaudē savu svaru un likumīgumu. «Man skumji to teikt, bet tā turpmāk būs,» viņš piebilda.

Turcijas Ārlietu ministrija ceturtdien nosodīja Atillas notiesāšanu, nodēvējot to par bezprecedenta jaukšanos Turcijas iekšējās lietās.

Atilla tika atzīts par vainīgu vairākos punktos, tostarp krāpšanā un sazvērestībā ar mērķi pārkāpt ASV sankciju likumu.

Lieta bija balstīta uz uzņēmēja Rezas Zaraba liecību. Zarabs sadarbojās ar prokuratūru un atzinies, ka vadījis shēmu ar mērķi apiet ASV sankcijas pret Irānu.

Zarabs savā liecībā apsūdzēja Turcijas vadošos politiķus, tostarp Erdoganu. Viņš apgalvoja, ka Erdogans laikā, kad ieņēmis premjerministra amatu, personiski licis divām Turcijas bankām iesaistīties šajā shēmā.

Erdogans savukārt preses konferencē apsūdzēja ASV un arī Izraēlu par jaukšanos Irānas un Pakistānas iekšējās lietās.

«Tas pavērš tautas vienu pret otru šajās valstīs. Kauns, ka mums nācies pieredzēt to darām daudzās valstīs (..). Mēs redzējām to Irākā,» sacīja Erdogans.

Viņš sīkāk nepaskaidroja, ko domā ar jaukšanos Pakistānas lietās, bet ASV ceturtdien paziņoja, ka aptur palīdzības sniegšanu Pakistānas bruņotajiem spēkiem.

Erdogans sacīja, ka konkrētās valstīs «tiek spēlēta spēle», piebilstot, ka tās visas ir musulmaņu valstis.

Turcijas konservatīvie mediji vaino ASV un Izraēlu protestu uzkurināšanā Irānā.

Erdogans agrāk ir kritizējis Irānas «persiešu imperiālismu», taču kopš abu valstu sadarbības ar Krieviju Sīrijas jautājumā Turcijas un Irānas attiecības ir uzlabojušās.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu