Izraēla vēstniecību pārcelšanas jautājumā kontaktējas ar vismaz desmit valstīm

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Izraēla jautājumā par vēstniecību pārcelšanu no Telavivas uz Jeruzalemi kontaktējas ar vismaz desmit valstīm, pirmdien paziņojusi Izraēlas ārlietu ministra vietniece Cipi Hotoveli.

«Mēs kontaktējamies ar vismaz desmit valstīm, dažas no tām atrodas Eiropā,» Izraēlas sabiedriskajam radio norādīja amatpersona.

Viņa uzsvēra, ka ASV prezidenta Donalda Trampa lēmums atzīt Jeruzalemi par Izraēlas galvaspilsētu un rīkojums pārcelt vēstniecību uz Jeruzalemi izraisīs sekotāju «vilni».

«Līdz šim mēs esam redzējuši tikai sākumu,» piebilda Hotoveli.

Viņa neatklāja konkrētas valstis, bet Izraēlas sabiedriskais radio nosauca Filipīnas, Hondurasu, Rumāniju un Dienvidsudānu.

Gvatemalas prezidents Džimijs Moraless svētdien paziņoja, ka viņa vadītā valsts pārcels vēstniecību Izraēlā no Telavivas uz Jeruzalemi, kļūstot par pirmo valsti, kas seko Trampa rādītajam piemēram.

Palestīniešu amatpersonas Gvatemalas paziņojumu jau nosaukušas par apkaunojošu.

Tramps jau ir uzdevis Valsts departamentam pārcelt vēstniecību, tomēr nav zināms, kad tas notiks. Arī Moraless konkrētu datumu nav atklājis.

Šobrīd nevienas valsts vēstniecība Jeruzalemē neatrodas.

Jau vēstīts, ka ANO Ģenerāla asambleja ceturtdien ārkārtas sēdē ar 128 balsīm pret deviņām pieņēma rezolūciju, ar kuru noraidīts Trampa lēmums atzīt Jeruzalemi par Izraēlas galvaspilsētu.

ASV 18.decembrī uzlika veto ANO Drošības padomes rezolūcijai Jeruzalemes jautājumā, kurā visām valstīm pausts aicinājums atturēties no vēstniecību atvēršanas Jeruzalemē.

Trampa lēmums atzīt Jeruzalemi par Izraēlas galvaspilsētu un pārcelt tur ASV vēstniecību Izraēlā izpelnījies plašu kritiku un izraisījis protestus islāma pasaulē.

Rietumu līderi uzsvēruši, ka Jeruzalemes statusa jautājums ir jārisina Izraēlas un palestīniešu sarunās, kā arī pauduši bažas par šā lēmuma ietekmi uz stabilitāti reģionā un miera procesa gaitu.

Arābu un musulmaņu līderi Trampa lēmumu nosodījuši un brīdinājuši par iespējamiem pretsoļiem.

Protesta akcijas pret šo lēmumu notikušas palestīniešu teritorijās, kā arī Ēģiptē, Jordānijā, Libānā, Malaizijā, Indonēzijā, citās musulmaņu valstīs un reģionos.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu