Administratīvā pārkāpuma lieta par VDK zinātniskās izpētes komisiju neesot sākta

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Datu valsts inspekcija (DVI) nav sākusi administratīvā pārkāpuma lietvedību par VDK zinātniskās izpētes komisijas darbu vai pētījumiem, aģentūrai uzsvēra DVI pārstāvji.

Inspekcijā skaidroja, ka pārbaudes ietvaros DVI ir vien pieprasījusi Latvijas Universitātei sniegt informāciju par kādas personas datu apstrādes tiesisko pamatu un mērķi. Pēc attiecīgās informācijas saņemšanas DVI izvērtēs attiecīgo personas datu publicēšanas tiesiskumu un iespējamību, un informēs sabiedrību par pārbaudē konstatēto.

«Maldīgs iespaids VDK zinātniskās izpētes komisijai, iespējams, radies, jo, pieprasot informāciju, ir norādīts uz vispārējiem personas datu aizsardzības principiem un normām, kuras pārkāpjot, personas datu apstrāde ir uzskatāma par neatbilstošu,» skaidroja DVI.

Saskaņā ar Informācijas atklātības likumu informācija par fiziskās personas privāto dzīvi ir ierobežotas pieejamības informācija, tādējādi informācijas par fiziskas personas dzīvi publiskošana ir pieļaujama tikai, ja tā atbilst Satversmei un personas datu aizsardzības regulējošos normatīvajos aktos noteiktajām prasībām, norādīja DVI.

Jau ziņots, ka VDK zinātniskās izpētes komisija ir paudusi satraukumu par Latvijas Universitātē saņemtu DVI dokumentu par «ierosinātu administratīvā pārkāpuma lietvedību», kas esot saistīta ar komisijas veikto pētniecisko darbu saistībā ar LPSR VDK jeb čekas dokumentiem un šo pētījumu publicēšanu.

«No šī brīža sabiedrības iepazīstināšana ar komisijas izpētīto uz laiku tiks pārtraukta un plašāka informācija medijiem lietā netiks sniegta,» paziņoja komisija.

Komisija atgādināja, ka tā oktobrī vērsusies pie Valsts prezidenta Raimonda Vējoņa ar aicinājumu visus VDK dokumentus, tajā skaitā Totalitārisma seku dokumentēšanas centrā esošo, nodot atklātībai, pieļaujot to brīvu izmantošanu pētniecībai «bez līdzšinējās diskriminācijas».

Kā ziņots, koalīcijas partneri konceptuāli atbalsta nacionālā apvienības «Visu Latvijai!»-«Tēvzemei un brīvībai»/LNNK (VL-TB/LNNK) ierosinājumu Satversmes aizsardzības birojā esošo VDK dokumentu nodošanu Latvijas Nacionālajam arhīvam.

Pēc VL-TB/LNNK pārstāvju domām, tas atvieglotu dokumentu pētīšanas procesu un to publicēšanu ar zinātniskajiem komentāriem, nosakot, ka publicēšana jāveic līdz 2018.gada 31.decembrim.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu