Kā pārdzīvot ballīšu sezonu, ja esi introverts?

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: pexels.com

Kurš nemīl ballītes? Introverti - cilvēki, kuri mīl klusumu un mierīgu vidi. Tiem, kam nepatīk jautras svinības birojā un krāšņa Jaungada sagaidīšana, svētku laiks aizrit īpaši sarežģīti, mēģinot izvairīties no lieliem pūļiem un pļāpāšanas par neko. Padomus, kā pārdzīvot aktīvo svētku laiku, apkopojusi interneta vietne «www.health.com».

«Introvertu enerģija tiek patērēta sociālās mijiedarbības laikā,» norāda Sofija Demblinga, autore, kas veido introvertu sleju žurnālā «Psychology Today», piebilstot, ka nav tā, ka introvertiem nepatiktu ballītes vai cilvēki un ka introverti no tā baidītos. «Vienkārši tas ir ļoti nogurdinoši,» norāda autore.

Viņai piekrīt Vestvirdžīnijas universitātes medicīnas skolas profesore un grāmatas «Introvertu spēks» autore Lorija Helgū. «Introverti var izskatīties mierīgi un klusi, jo «lielākās lietas» tiem norisinās iekšienē,» viņa norāda. Lai veiksmīgi pārdzīvotu svētku sezonu, introvertiem jāseko tikai dažiem padomiem.

Samazini ielūgumu skaitu

Svētku laiks ir pilns ar dažādiem pasākumiem un tradīcijām, tāpēc būtu vērtīgi izvērtēt, kurš no tiem ir pūliņu vērts. Pavaicājiet sev: no kā šajā svētku laikā varu atteikties? Kuras no aktivitātēm parasti mani nemaz neiepriecina? Ja zini, ka kāds pasākums «izpūš vēju no burām» un liek justies iztukšotam, atļauj sev to neapmeklēt. Nav jāapmeklē visi pasākumi, ko piedāvā. Mēs paši varam izvēlēties, ko apmeklēt un ko ne.

Izstrādā «atkāpšanās» plānu

Tiklīdz viesību ielūgumi piepilda introverta e-pasta kastīti, viņa dabiskais instinkts liek uzreiz izgudrot attaisnojumus, lai neierastos. Taču ja viesību rīkotājs ir kāds svarīgs cilvēks, kuru jūs labprāt satiktu, nenoraidiet ielūgumu, bet informējiet, ka nevarēsiet palikt uz visu vakaru. Tā introvertam ir «win-win» situācija - iespēja apmeklēt ballīti, bet, tai kļūstot pārlieku nomācošai, atstāt to. Ir daudz vieglāk apmeklēt dažādus pasākumus, ja dodat sev solījumu, ka varēsiet tos pamest, tiklīdz jums apniks.

Ņem līdzi vēl kādu

Ierašanās ar draugu, otro pusīti vai bariņā sniedz iespēju pievērsties līdzgājējiem, tiklīdz jūtaties neveikli. Šādās situācijās līdzi atnākušie draugi, zinot jūsu introverta dabu, palīdzēs iejusties un papļāpāt, vai arī ļaus atkāpties un uzlādēt sevi ar mirkli vientulības, piemēram, uz terases.

Izpalīdzi citiem

Stāvēšana pūlī un sarunāšanās ar svešiniekiem ir liels introvertu enerģijas patēriņš. Risinājums ir sevi nodarbināt: piemēram, pagatavot dzērienus vai izvēlēties mūziku, lai nejustos kā pūlī iemests bez enkura, kam pieķerties.

Atpūties starp ballītēm

Ja zini, ka gaidāmi vairāki pasākumi, ieplāno atpūtas laiku starp tiem. Tā ir enerģijas menedžēšana, ieplānojot mierīgu dienu pirms un pēc aizņemtas dienas, tādā veidā izvairoties no pārguruma un iztukšotības sajūtas. Tāpat mazi atpūtas mirkļi ballītes laikā palīdz atjaunot enerģiju.

Sagatavo sarunu tēmas

Tas, ka esi introverts, nenozīmē, ka tu esi kautrīgs vai ka tev nepatīk cilvēki; tas tikai nozīmē, ka mijiedarbība ar daudziem cilvēkiem izvelk tevi no komforta zonas. Dažu pieturas punktu sagatavošana sarunu tēmām var palīdzēt šo pieredzi padarīt patīkamāku. Taču ir pilnīgi pieņemami, ka nevēlies kļūt par daļu no ballītēm un tev nav nekāda pienākuma izklaidēt citus. Nevienu nevar piespiest būt uzmanības centrā, ja viņš to nevēlas.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu