Šķēle, Koziols un Lembergs «oligarhu komisijā»

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

«Oligarhu lietas» parlamentārās izmeklēšanas komisijai šodien paredzēts iztaujāt Ventspils mēru Aivaru Lembergu («Latvijai un Ventspilij»), kā arī bijušo politiķi Andri Šķēli, uzņēmēju Viesturu Koziolu un bijušo AS «Diena» padomes vadītāju Aleksandru Tralmaku, liecina komisijas darba kārtība.

TVNET novēroja, kā komisijas locekļi un oligarhi raitā solī ieradās uz sēdi. Pirmais ieradās Šķēle. Lembergs uzaicināts uz šo komisijas sēdi, jo viņam decembrī nav paredzētas tiesas sēdes krimināllietā, kur viņš tiek tiesāts.

Šķēle uzsver, ka nav iesaistīts oligarhu lietā

Šķēle komisijā paziņoja, ka konkrētajā krimināllietā nav bijis iesaistīts un nevarēja apstiprināt, ka savulaik viesnīcā «Rīdzene» ticies ar Šleseru. Šķēle aicināja komisiju būt precīzākai, uzsverot, ka viņš kriminālprocesā nebija iesaistītā persona.

Atbildot uz deputāta Andreja Judina (Par!/V) jautājumu par kontaktiem ar Šleseru, Šķēle norādīja, ka ap 2009.gadu un 2010.gadā komunikācija notika saistībā ar kopīgo partiju apvienību «Par labu Latviju». Tagad Šlesers daudz biežāk apmeklējot Šķēles biroju.

Taujāts par savu lomu attiecībā uz laikrakstu «Diena», Šķēle norādīja, ka viņa pārstāvētais uzņēmums bija noslēdzis konsultēšanas līgumu ar SIA «Rīgas Tirdzniecības osta», kas vēlējās prasības tiesības uz AS «Diena» pārvērst labos aktīvos. Uz komisijas priekšsēdētājas jautājumu, vai kādos gadījumos ir centies ietekmēt saturu laikrakstā «Diena», Šķēle atbildēja noliedzoši, sakot, ka tas nav iespējams. Šķēles iztaujāšana ilga aptuveni 40 minūtes.

Koziols nofilmējis, kā viņa kabinetā uzstādītas novērošanas kameras

Savukārt Koziols nofilmējis, kā savulaik, iespējams, Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) izmeklētāji viņa kabinetā uzstādījuši videonovērošanu.

Uzņēmējs skaidroja, ka iepriekš no kabineta esot bijusi veikta zādzība, tāpēc viņš uzstādījis «mazu videokameriņu», ar kuru tikusi nofilmēta tiesībsargu veiktā videonovērošanas uzstādīšana. Lai viņa mājās esošajā videonovērošanā nebūtu redzama ielaušanās, visā Mežaparkā esot tikusi atslēgta elektrība, tomēr notikušo esot izdevies nofilmēt ar atsevišķu kameru.

Uzņēmējs komisijā retoriski vaicāja, kāpēc tiesībsargājošās iestādes neesot paņēmušas viņa balss paraugu, un pats arī izteica minējumus, ka tas noticis tāpēc, ka «oligarhu lietu» nekad neesot bijusi vēlme novest līdz galam, bet gan vien ietekmēt politiskos procesus.

Lemberga šovs

Lembergs sēdes laikā noliedza, ka būtu ietekmējis Gunta Ulmaņa pārvēlēšanu prezidenta amatā un iegādājies «Dienu», kā arī uzsvēra, ka «oligarhu lietas» izmeklēšana ir politisks šovs.«Ne es balsoju par Ulmani, ne varēju balsot. Ja tur pazibēja tajā «Ir» blefā par budžetiņu...

Kā es nopirktu 51 balsi? Ar maisu staigāju?»

retoriski teica Lembergs. Politiķis norādīja, ka «oligarhu lieta» sākta īsi pēc tam, kad Andris Bērziņš izteicis priekšlikumu par kandidēšanu uz Valsts prezidenta amatu, un «šova» organizēšana esot bijusi uzticēta toreizējai KNAB priekšnieka vietniecei Jutai Strīķei un Operatīvo izstrāžu nodaļas priekšniekam Jurim Jurašam.

Savukārt par laikraksta «Diena» iegādi Lembergs teica, ka neņemtu to pat par velti, jo, nopērkot «Dienu» to vajadzētu likvidēt. Lembergs tāpat vien naudu nededzinot dedzināšanas pēc. Savukārt vaicāts, vai viņš centās ietekmēt laikraksta publikāciju saturu, Lembergs atbildēja, ka bieži izteicis kritisku viedokli par laikrakstu. Savulaik laikraksts esot veicis «totālu melu kampaņu», lai diskreditētu viņu kā politiķi, tāpēc Ventspils mērs laikrakstam rakstījis sūdzības un dažreiz laikraksts Lemberga viedokli publicējis. «Tāda bija mana ietekme,» apgalvoja Lembergs.

Jau ziņots, ka komisijas loceklim Andrejam Judinam (V) bija iebildumi par Lemberga aicināšanu uz šo izmeklēšanas komisijas sēdi, jo viņš «zinot, kā Lembergs uzvedas tiesā», un, baidoties, ka Ventspils mēram ir vēlme gari diskutēt, viņš aicināja Lemberga iztaujāšanai veltīt atsevišķu komisijas sēdi.

Taču komisijas vadītāja Inguna Sudraba vērsa uzmanību, ka ar Lembergu vienojusies, ka viņa viedokļa paušanai tiks atvēlētas 20 minūtes, turklāt Sudraba ir pārliecināta, ka personu uzklausīšana ir vadāms process.

Parlamentārās izmeklēšanas komisija par valsts nozagšanas pazīmēm un pirmstiesas izmeklēšanas kvalitāti tā dēvētajā oligarhu lietā tika izveidota šā gada 21.jūlijā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu