Francijas konservatīvie par savu līderi izraudzījušies labēji noskaņoto Lorānu Vokjē

LETA/REUTERS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Francijas konservatīvā Republikāņu partija par savu līderi svētdien izraudzījās eiroskeptiski noskaņoto Lorānu Vokjē, partijai virzoties pa labi pēc šogad prezidenta un parlamenta vēlēšanās ciestajām neveiksmēm.

Vokjē partijas līdera vēlēšanu pirmajā kārtā saņēma 74,6% balsu, un tādēļ vēlēšanu otrā kārta nebija jārīko.

42 gadus vecais Francijas reģiona Overņa-Rona-Alpi līderis Vokjē par partijas vadītāja krēslu sacentās ar diviem centriski noskaņotiem kandidātiem, kurus atbilstoši prognozēm pārliecinoši pieveica.

«Šovakar sākas jauna labējo ēra,» pēc rezultātu izsludināšanas paziņoja jaunais partijas līderis, solot «visu pārbūvēt».

Francijas centriskajam prezidentam Emanuelam Makronam virzot biznesu atbalstošas reformas un premjerministra un ekonomikas ministra amatos ieceļot centriski labējus politiķus, konservatīvo nometnē valdījusi sašķeltība par to, vai atbalstīt prezidentu noteiktos gadījumos, vai arī iestāties nelokāmā opozīcijā.

Eiroskeptiski noskaņotais Vokjē ir uzsvēris, ka republikāņiem ir nepārprotami jānošķir sevi no Makrona un viņa īstenotās politikas un jābūt «patiesi labēja spārna» partijai imigrācijas, drošības un suverenitātes jautājumos.

Vokjē tiek vērtēts diezgan pretrunīgi, un daudzi centriski noskaņoti politiķi bažījas, ka viņa vadībā republikāņi pavirzīsies tik ļoti pa labi, ka nespēs piesaistīt vēlētājus. Daži vērš uzmanību uz to, ka pirms Francijas prezidenta vēlēšanu otrās kārtas Vokjē atteicās aicināt balsot par Makronu, kuram pretī stājās galēji labējās Nacionālās frontes (FN) līdere Marina Lepēna.

Demokrātu un neatkarīgo savienības (UDI) līderis Žans Kristofs Lagards jau paziņojis, ka viņa vadītās partijas tradicionālā alianse ar republikāņiem nevar turpināties, ja tos vadīs Vokjē, kuru viņš vainoja par «apsēstību ar identitāti un antieiropeisku pieeju».

Vokjē šāda veida pārmetumus ir noraidījis, uzsverot, ka iestājas par vidusšķiru un Eiropas Savienību (ES), kurā ir dažādi integrācijas līmeņi, ievērojot valstu suverenitāti.

Jaunais partijas līderis arī uzstājis, ka Eiropai ir jāaizstāv «savas vērtības un sava civilizācija». Viņš tomēr norādījis, ka partijā nebūs vietas nevienam, kurš vēlēsies veidot aliansi ar FN.

Lepēna tikmēr novembrī vainoja Vokjē liekulībā, sakot, ka viņš «nevar patiesi teikt tās pašas lietas, ko sakām mēs, dažreiz pat asākā valodā, un tajā pašā laikā paziņot, ka mūs vajadzētu padzīt no politikas».

Vokjē 29 gadu vecumā tika ievēlēts Francijas parlamentā, bet vēlāk ieņēma amatus konservatīvo prezidenta Nikolā Sarkozī valdībā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu