Merkele nākamnedēļ sāks koalīcijas sarunas ar sociāldemokrātiem

LETA/DPA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: EPA/Scanpix

Vācijas kancleres Angelas Merkeles vadītā Kristīgo demokrātu savienība (CDU) nākamnedēļ sāks «atvērtas» sarunas ar sociāldemokrātiem (SPD) par iespējamo «lielās koalīcijas» atjaunošanu, aģentūrai DPA atklājis kāds avots.

(Papildināta ziņa.)

Taču avots norādīja, ka oficiāli tās vēl nebūs pat sākotnējās sarunas un puses vienīgi tiksies, lai izstrādātu «ceļa karti» turpmākajām sarunām.

SPD frakcijas līdere parlamentā Andrea Nālesa apstiprināja, ka sociāldemokrāti trešdien sāks sarunas ar konservatīvajiem, taču uzsvēra, ka pašreiz runa ir tikai par sarunām - ne mazāk un ne vairāk. Viņa dēvēja tās par sākotnējām sarunām un norādīja, ka sarunu iznākumu nav iespējams prognozēt.

SPD lēmums par sarunu uzsākšanu ar konservatīvajiem ir solis virzienā uz izeju no politiskā strupceļa, kas radās pēc sarunu izgāšanās par tā dēvētās Jamaikas koalīcijas izveidi.

Domājams, ka Merkele nākamo trešdien tiksies ar SPD līderi Martinu Šulcu un CDU Bavārijas meitaspartijas Kristīgi sociālās savienības (CSU) līderi Horstu Zēhoferu.

SPD līderi pēc tam 15.decembrī apspriedīs, vai janvārī sākt oficiālas sākotnējās sarunas.

Pēc septembrī notikušajām Bundestāga vēlēšanām, kurās sociāldemokrāti cieta smagāko zaudējumu kopš 1949.gada, partija paziņoja, ka pāries opozīcijā. Taču pēc tam, kad izgāzās koalīcijas sarunas starp konservatīvajiem, liberālo Brīvo demokrātu partiju (FDP) un «zaļajiem», SPD vadība jutās spiesta mainīt iepriekšējo nostāju.

SPD kongresā ceturtdien tika nobalsots par sarunu uzsākšanu.

«Stipra SPD nepieciešama, lai padarītu Vāciju stipru, un stipra Vācija nepieciešama, lai padarītu Eiropu stipru,» emocionālā runā paziņoja Šulcs.

Tomēr SPD amatpersonas izteicās, ka necer izveidot jaunu koalīciju ar Merkeli agrāk kā martā.

Daudzi SPD kongresa delegāti arī kritizēja Šulca vadību un stingri iebilda pret sadarbību ar Merkeli.

Taču Šulcs tika pārvēlēts partijas līdera amatā, lai gan šoreiz saņēma tikai 81,9% balsu, nevis 100% kā martā, kad pirmo reizi tika ievēlēts partijas līdera amatā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu