ANO tribunālā indi iedzērušais horvāts tiks apglabāts privātās bērēs

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: DADO RUVIC / REUTERS

Bosnijas horvātu kara noziedznieks Slobodans Praljaks, kurš trešdien nomira pēc indes iedzeršanas ANO Starptautiskā kriminālnoziegumu tribunāla bijušajai Dienvidslāvijai (ICTY) sēdes laikā, tiks apglabāts privātās bērēs, sestdien paziņojusi viņa advokāte.

Ģimenei pirms pāris gadiem nodotā aizzīmogotā vēstulē, kas atverama viņa nāves gadījumā, Praljaks paudis vēmi tikt apglabāts privātās bērēs, aģentūrai AFP pavēstīja advokāte Nika Pintere.

«Vēstulei nav nekādas saistības ar trešdien notikušo,» uzvēra advokāte.

Horvātijas laikraksts «Večernji» ir vēstījis, ka Praljaks pēc nāves vēlējies tikt kremēts un lai viņa pelni tiktu izkaisīti Zagrebas galvenajā kapsētā.

«Es domāju, ka viņš vēlējās, lai viņa bēres, iespējams, nepārvērstos par masu sanākšanu, cirku (..) lai izvairītos» no iespējamas to izmantošanas politiskiem mērķiem, norādīja Pintere.

Advokāte nezināja pateikt, kad Praljaka līķis no Nīderlandes tiks pārvests uz Horvātiju.

Nīderlandes tiesnesis ir informējis Pinteri, ka Praljaka kamerā atrasta viņai adresēta vēstuli. Tā advokātei tiks nodota, kad beigsies izmeklēšana par Praljaka nāves apstākļiem.

Nīderlandes prokurori jau paziņojuši, ka Praljaks miris no ciankālija izraisītas sirds mazspējas.

72 gadus vecais Praljaks pēc tam, kad tiesneši trešdien atstāja spēkā viņam piespriesto 20 gadu cietumsodu, izkliedza frāzi «Praljaks nav noziedznieks!» un iedzēra šķidrumu no mazas brūnas pudelītes.

Praljaks paziņoja savam advokātam, ka iedzēris indi, un tiesas sēde tika nekavējoties apturēta. Ātrās palīdzības automašīna viņu aizveda no ICTY uz Hāgas Vesteindes slimnīcu, kur viņš nomira.

2013.gadā tribunāls atzina Praljaku un piecus citus apsūdzētos par vainīgiem apsūdzībās par kara noziegumiem un noziegumiem pret cilvēci. Tiesneši secināja, ka apsūdzētie vēlējās padzīt musulmaņus no tām Bosnijas daļām, ko viņi bija iecerējuši apvienot, lai izveidotu Lielhorvātiju.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu