ASV atliek plānus aizliegt kasešbumbas

LETA/AP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Pentagons uz nenoteiktu laiku atlicis kasešbumbu plānotā aizlieguma ieviešanu, jo ASV armija to uzskata par likumīgu un svarīgu ieroci, lai gan pretinieki norāda uz to bīstamību mierīgajiem iedzīvotājiem.

ASV nav parakstījusi konvenciju, kas aizliedz kasešbumbu izmantošanu.

ASV prezidenta Džordža Buša administrācija 2008.gadā paziņoja, ka ASV pēc 2019.gada 1.janvāra turpinās izmantot kašešbumbas tikai tādā gadījumā, ja tās atbildīs standartiem, nesprāgstot mazāk nekā 1% gadījumu.

Kasešbumbās ir desmitiem vai simtiem maza izmēra bumbu, kuras tiek izkaisītas plašās teritorijās. Kasešbumbas tiek izšautas ar raķetēm vai nomestas no gaisa. Tās turpina nodarīt kaitējumu vēl ilgi pēc sākotnējā uzbrukuma, nogalinot un sakropļojot cilvēkus, kad iepriekš nesprāgušās atsevišķās mazās bumbas eksplodē.

Pentagona preses pārstāvis Toms Krosons sacīja, ka, neskatoties uz centieniem izstrādāt drošāku kasešmunīciju, ASV armija nav spējusi radīt bumbas, kuru nesprāgšanas līmenis ir zem viena procenta. Pēc viņa teiktā, nav skaidrs, cik ilgs laiks būs vajadzīgs šī standarta sasniegšanai, tāpēc Pentagons secinājis, ka tam ir jāatliek 2019.gada termiņš un jāļauj komandieriem nepieciešamības gadījumā pielietot šos ieročus.

Praksē ASV reti pielietot kasešbumbas. Kā apgalvo Pentagons, pēdējo reizi lielos apjomos tās tika pielietotas 2003.gadā Irākas karā. Tās tiek uzskatītas par efektīvām pielietošanai plašā konfliktā, tādā kā sauszemes karā ar Ziemeļkoreju.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu