Palestīnieši vienojas atlikt Gazas joslas kontroles nodošanu

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Palestīniešu grupējumi trešdien vienojās atlikt islāmistu kustības «Hamas» kontrolētās Gazas joslas nodošanu grupējuma «Fatah» kontrolē.

Vienošanās tika panākta nepilnas divas diennaktis pirms 1.decembra, kurā bija plānota kontroles nodošana atbilstoši līgumam, kas 12.oktobrī noslēgts ar Ēģiptes starpniecību. «Fatah» un «Hamas» pēdējās dienās apsūdzējuši viens otru šā līguma neievērošanā.

««Hamas» un «Fatah» lūdz Ēģipti atlikt valdības lomu nodošanu no 1.decembra uz 10.decembri, lai galīgi saskaņotu nacionālā izlīguma soļu pabeigšanas nodrošināšanu,» teikts «Hamas» paziņojumā.

«Fatah» preses sekretārs Gazā Fajezs Abū Eita pateica to pašu piezīmēs pēc abu grupējumu tikšanās Gazas pilsētā. Viņš atzīmēja, ka tas ir «mūsu tautas mērķu sasniegšanas, izlīguma sasniegšanas un sašķeltības izbeigšanas» interesēs.

Abas puses pēdējās dienās ir apsūdzējušas viena otru 12.oktobra līguma neievērošanā, kas paredzēja līdz 1.decembrim nodot visas pārvaldes funkcijas Gazas joslā palestīniešu pašpārvaldei, kurā dominē «Fatah».

Saskaņā ar šo līgumu «Hamas» 1.novembrī nodeva palestīniešu pašpārvaldei kontroli pār Gazas joslas robežu ar Ēģipti.

Starp pašpārvaldes prezidenta Mahmuda Abasa grupējumu «Fatah», kas bāzējies Jordānas rietumkrastā, un «Hamas» turpina pastāvēt asas domstarpības, sevišķi par Gazas joslas amatpersonu likteni un šīs teritorijas drošības kontroli.

Kopš «Hamas» 2007.gadā pārņēma kontroli pār Gazas joslu, ir izjukuši daudzi izlīguma mēģinājumi starp abiem grupējumiem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu