«Brexit» sāga: opozīcija un mediji Mejai pārmet piekāpšanos «šķiršanās rēķina» jautājumā

TVNET/LETA/DPA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/SCANPIX

Lielbritānijas premjerministre Terēza Meja saskārusies ar opozīcijas politiķu un britu mediju pārmetumiem, ka viņa «Brexit» sarunās piekāpusies Briseles prasībām tā sauktā izstāšanās rēķina jautājumā.

«Pēcbreksita Lielbritānijas maldīgo impērisko vīziju cena - 45 miljardi mārciņu (50 miljardi eiro), kā arī ietekmes un tirdzniecības zaudēšana,» paziņoja proeiropeiski noskaņoto liberāldemokrātu «Brexit» pārstāvis Toms Breiks.

Opozīcijā esošie liberāldemokrāti vēlas rīkot otru referendumu, kad būs panākta vienošanās par nosacījumiem Lielbritānijas aiziešanai no Eiropas Savienības (ES).

Tikmēr laikraksts «The Financial Times» atzīst, ka «Lielbritānija piekāpjas ES (..) lai «Brexit» panāktu izrāvienu». Laikraksts arī atsaucas uz vārdā neminētiem diplomātiem, kuri atklājuši, ka valdība izstāšanās «rēķinā» varētu maksāt pat 45 miljardus eiro.

Eiropas Komisijas (EK) «Brexit» sarunu delegācijas vadītājs Mišels Barnjē trešdien gan noraidīja mediju izplatītās ziņas, ka abas puses jau panākušas vienošanos par britu finansiālajām saistībām.

Barnjē trešdien pauda cerību, ka vienošanos par «šķiršanās rēķinu» izdosies panākt pirms ES samita decembra vidū.

Arī Lielbritānijas valdība apgalvo, ka sarunas turpinās un vienošanās par konkrētu summu vēl nav panākta.

Savukārt opozīcijā esošo leiboristu likumdevējs Čuka Umuna, kurš vada proeiropeisko grupu «Open Britain» (Atvērtā Lielbritānija), paziņoja, ka «Brexit» atbalstītāju nostājas maiņa ir «ļoti ievērojama».

Lielbritānijas ārlietu ministrs Boriss Džonsons, vides aizsardzības ministrs Maikls Govs un citi izstāšanās līderi «nekad nav teikuši, ka būs jāmaksā liels šķiršanās rēķins - tieši pretēji», Umuna rakstīja tviterī.

«Jaunais fakts nozīmē, ka papildu 350 miljoni mārciņu (390 miljoni eiro) nedēļā NHS (Nacionālajam Veselības dienestam) - bez kura, pēc izstāšanās atbalstītāju teiktā, viņi būtu zaudējuši referendumā - vienkārši nepiepildīsies,» uzsvēra leiboristu politiķis.

Savukārt eiroskeptiski noskaņotās Apvienotās Karalistes Neatkarības partijas (UKIP) līderis Henrijs Boltons valdības iespējamo piedāvājumu nosaucis par šokējošu.

Bijušais UKIP vadītājs Naidžels Farāžs britu laikrakstā «Telegraph» uzsvēris, ka piedāvājums ir «valdības pārdošanās ES, [kas] riebumā apvienos britu tautu».

ES līderi vēl nav apstiprinājuši pāreju «Brexit» sarunās uz tirdzniecības attiecībām starp ES un Londonu pēc Lielbritānijas izstāšanās no bloka, norādot, ka sarunās vēl nav panākts pietiekams progress galvenajos izstāšanās jautājumos par finansiālo saistību nokārtošanu, pilsoņu tiesībām un robežu starp Ziemeļīriju un Īriju. Lēmumu, vai pāriet uz nākamo sarunu posmu, plānots pieņemt samitā decembra vidū.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu