Vācijas sociāldemokrāti gatavi sarunām ar citām partijām

LETA/REUTERS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: EPA/Scanpix

Vācijas sociāldemokrāti (SPD) ir gatavi sarunām ar citām partijām, lai rastu izeju no politiskā strupceļa, kurā novedusi kancleres Angelas Merkeles neveiksme izveidot tā dēvēto Jamaikas koalīciju, piektdien paziņojis partijas ģenerālsekretārs Hūbertuss Heils.

(Papildināta ziņa.)

«SPD ir stingri pārliecināta, ka jābūt sarunām,» pēc visu nakti ilgušajām partijas vadības savstarpējām konsultācijām, pavēstīja Heils. «SPD nesacīs nē diskusijām,»

Tomēr viņš nepaskaidroja, ar kurām partijām SPD runās, nedz arī to, vai sociāldemokrāti ir gatavi paši iesaistīties koalīcijā, vai arī vienīgi sniegt netiešu atbalstu Merkeles vadītai mazākuma valdībai.

Kā ziņots, ceturtdien turpināja pieaugt spiediens uz SPD, lai panāktu viņu atteikšanos no lēmuma neiesaistīties sarunās ar Merkeles vadītajiem konservatīvajiem par līdzšinējās «lielās koalīcijas» atjaunošanu.

Merkele nonākusi uz savas politiskās karjeras lielākās krīzes sliekšņa pēc tam, kad pagājušās nedēļas nogalē izgāzās koalīcijas sarunas starp kancleres vadītajiem kristīgajiem demokrātiem (CDU), viņu Bavārijas meitaspartiju CSU, liberālo Brīvo demokrātu partiju (FDP) un «zaļajiem».

CDU/CSU un SPD koalīcija Merkeles vadībā atradusies pie varas kopš 2013.gada, taču sociāldemokrātu līderis Martins Šulcs pēc 24.septembrī notikušajām Bundestāga vēlēšanām, kurās partija cieta smagāko sakāvi kopš 1949.gada, paziņoja, ka SPD pāriet opozīcijā.

Ceturtdien Šulcs tikās ar prezidentu Franku Valteru Šteinmeieru, kas pats pārstāv SPD, taču tagad cenšas panākt jaunās valdības izveidošanu, lai izvairītos no pirmstermiņa vēlēšanām. Viņu saruna ilga vairāk nekā stundu, bet pēc tam SPD līderis devās uz tikšanos ar citiem partijas līderiem.

Tikmēr SPD priekšsēdētāja vietniece Manuela Šveiziga piektdien uzsvērusi, ka iespējamā kursa maiņa neparedz sociāldemokrātu «automātisku virzību uz lielo koalīciju».

Viņa norādīja, ka CDU/CSU, FDP un «zaļie» atstājuši «sasista stikla kaudzi» un ka «nevar mūs lūgt divu dienu laikā uzlasīt visas lauskas».

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu