Skandāls ap TV šovu: «Marta» uzsver, ka kritika nav veltīta šova dalībniecēm

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: kadri no video

Biedrības «Centrs «Marta«» vēstulē par pārkāpumiem televīzijas «STV Pirmā!» sociālajā raidījumā «Caur ērkšķiem uz...» kritika veltīta raidījuma veidotājiem, nevis dalībniecēm, sacīja biedrības pārstāve Agate Rublovska.

Centra pārstāve norādīja, ka «Marta» nosūtījusi vēstuli atbildīgajām institūcijām un raidījuma veidotājiem, tāpēc tālāka rīcība sekos tikai pēc vēstuļu saņemšanas no institūcijām un raidījuma veidotājiem, kā arī pašām dalībniecēm. Pagaidām centrs saņēmis tikai atbildi no «Lattelecom», kas norādījis, ka vēstuli pārsūtīs raidījuma veidotājiem.

«Martas» pārstāve norādīja, ka publiskajā telpā tika izcelta tikai neliela daļa no vēstules satura, kurā «Marta» vērsās pie atbildīgajām institūcijām, lai pievērstu iestāžu uzmanību situācijas nopietnībai. «»STV pirmā» pēc būtības izmantojusi upurus, kurus mēs savā darbā novērojam bieži,» piebilda Rublovska.

Viņa norādīja, ka vēstulē paustais balstās uz ilgu gadu pieredzi, kurā «Martas» pārstāvji vērojuši līdzīgās situācijās esošas personas, un tas nebūt nenozīmē, ka viss vēstulē paustais pilnībā attiecas uz visām dalībniecēm. «Marta» regulāri strādā ar sievietēm, kuras nonākušas grūtības, turklāt biedrība darbojas jau 17 gadus. «Neskaitāmas reizes esam vērsuši iestāžu un sabiedrības uzmanību par līdzīgu cilvēku situācijām, tāpēc nav īsti pareizi teikt, ka beidzot šāds šovs pievērš sabiedrības uzmanību,» pauda Rublovska.

Rublovska uzsvēra, ka «Martas» kritika veltīta nevis faktam, ka šāds raidījums pastāv, bet tā nekorektajam un dalībnieces pazemojošajam izpildījumam. «Mediju saturs, kas izglīto un veicina empātiju ir apsveicams, tomēr šī šova formāts nav ne izglītojošs, ne empātiju veicinošs,» uzsvēra centra pārstāve.

Pēc viņas paustā, «Marta» netaisās raidījumam turpināt celt reitingus, turklāt uzsver - raidījuma dalībnieces nav ne pie kā vainīgas un kritika nav veltīta viņām, jo atbildība jāuzņemas raidījuma veidotājiem.

Jau ziņots, ka raidījuma «Caur ērkšķiem uz...» dalībnieces atklātā vēstulē aicina «Martu» publiski atvainoties par iepriekš tā publiskajā vēstulē pausto kritiku šovam un tā veidotājiem un vērtējumu par dalībnieču spriestspēju, piesakoties dalībai raidījumā, aģentūru LETA informēja «STV Pirmā!» pārstāve Ilze Meirupska Eglīte.

Savukārt «Marta» publiskā vēstulē aicināja vairākas institūcijas vērtēt kanāla «STV Pirmā» skatāmo raidījumu «Caur ērkšķiem uz...», norādot uz vairākiem ētikas un tiesību normu pārkāpumiem tajā.

Biedrība vēstuli nosūtījusi gan raidījuma veidotājiem SIA «Jump Studio» un SIA «Lattelecom», kura grupas uzņēmums SIA «Media 360» veido kanāla saturu, gan NEPLP, Tiesībsarga birojam, Latvijas Bāriņtiesu darbinieku asociācijai, kā arī VBTAI.

«Marta» vēstulē norāda, ka raidījumā vērojama virkne profesionālu pārkāpumu, tiesību normu neievērošana un «pilnīgu ētikas principu ignorance», kas, pēc biedrības domām, rada pamatotas bažas par raidījuma dalībnieču goda un cieņas aizskaršanu, cilvēktiesību pārkāpumiem un bērnu tiesību apdraudējumu.

Labklājības ministrijas (LM) sociālās politikas plānošanas un attīstības departamenta direktore Diāna Jakaite aģentūrai LETA iepriekš sacīja, ka arī LM raidījumā saskatījusi profesionāla sociālā darba ētikas pārkāpumus. Ņemot vērā, ka vēstule adresēt tās pakļautībā esošajai VBTAI, inspekcija iepazīsies ar raidījuma līdz šim demonstrēto saturu. Gadījumā, ja tiks konstatēti bērnu tiesību pārkāpumi, plānots vērsties pie raidījuma veidotājiem un NEPLP.

NEPLP priekšsēdētāja Dace Ķezbere aģentūrai LETA iepriekš norādīja, ka vēstule par iespējamiem pārkāpumiem raidījumā «Caur ērkšķiem uz...» nodota izskatīšanai NEPLP Monitoringa nodaļā. Pēc vēstules izskatīšanas, padomes locekļi uzklausīs jurista viedokli, lai izvērtētu, vai raidījumā saskatāms kāds no vēstulē uzskaitītajiem pārkāpumiem. «Ja būs kāds pārkāpums, tad attiecīgi rīkosimies,» sacīja Ķezbere.

Raidījumu producējošās kompānijas SIA «Jump Studio» valdes priekšsēdētāja un producente Aija Strazdiņa iepriekš aģentūrai LETA sacīja, ka sabiedrība ne vienmēr adekvāti spēj novērtēt tā dēvēto «sociālo riska grupu» pārstāvju spriestspējas, uzskatot šos cilvēkus, šajā gadījumā - kanāla «STV Pirmā!» raidījuma «Caur ērkšķiem uz...» dalībnieces, par mazāk «attīstītām».

Savukārt SIA «Lattelecom» grupas uzņēmuma SIA «Media 360» izpilddirektors Kaspars Ozoliņš aģentūrai LETA iepriekš uzsvēra, ka SIA «Jump Studio» ar televīzijas projektu «Caur ērkšķiem uz...» veikusi nozīmīgu darbu sabiedrības informēšanā, apliecinot arī kanāla «STV Pirmā» kā medija misiju - veicināt diskusiju sabiedrībā, izgaismojot problēmas.

Pēc viņa teiktā, «Caur ērkšķiem uz...» ir sociāls raidījums, kas atspoguļo patiesus sieviešu dzīvesstāstus. «Tā vietā, lai meklētu pārkāpumus raidījuma kadros, vainotu konkrētus sociālo dienestu darbiniekus vai izliktos, ka problēmas neeksistē un dzīvojam «perfektā pasaulē», aicinu turpināt raidījuma aizsākto diskusiju un ieviest reālas un praktiskas pārmaiņas,» uzsver Ozoliņš.

Kā liecina informācija «Firmas.lv», SIA «Jump Studio» dibināta 2006.gadā un tās pamatkapitāls ir 2828 eiro. Uzņēmuma līdzīpšnieki vienādās daļās ir pazīstamā producente Aija Strazdiņa un viņas dzīvesbiedrs, mūziķis Aigars Grāvers.

Pērn «Jump Studio» strādājis ar 114 873 eiro apgrozījumu un 6276 eiro zaudējumiem. Savukārt uzņēmuma apgrozījums 2015.gadā bija 164 729 eiro, bet tā peļņa - 10 988 eiro.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu