Sicīlijas vēlēšanās uzvarējis Berluskoni sabiedrotais

LETA/DPA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: CIRO FUSCO / TT NYHETSBYRÅN

Svētdien Sicīlijā notikušajās reģionālajās vēlēšanās uzvaru ar nelielu balsu pārsvaru guvis konservatīvā ekspremjera Silvio Berluskoni sabiedrotais, sakaujot populistu Pieczvaigžņu kustības (M5S) kandidātu, liecina rezultāti pēc vairāk nekā 98% balsu saskaitīšanas.

Svētdienas balsojums tika uzskatīts par izmēģinājumu pirms nākamā gada sākumā, iespējams - martā, gaidāmajām vispārējām vēlēšanām, un rezultāti, kā šķiet, norāda uz to, ka šobrīd vislabākās izredzes uz panākumiem ir centriski labējai opozīcijai un M5S.

Cīņā par Sicīlijas reģiona prezidenta amatu Berluskoni atbalstītais kandidāts Nello Muzumeči saņēmis 39,8% balsu, bet M5S kandidāts Džankarlo Kančelleri - 34,7%.

Demokrātiskās partijas (PD) - nacionālās valdības un bijušā premjerministra Mateo Renci partijas - pārstāvis Fabricio Mikāri saņēmis 18,7% balsu, bet kreisais Klaudio Fava - 6,1%. Kreisi centriskā PD šajās vēlēšanās zaudēja kontroli pār Sicīlijas reģionālo asambleju.

M5S līderis Luidži di Mājo, kuram otrdien bija paredzētas televīzijas debates ar Renci, tās atcēlis, sakot, ka Sicīlijas rezultāts pilnībā sagrāvis viņa konkurenta līdera statusu, tāpēc piedalīties ar viņu šādās debatēs neesot vērts.

Sicīlijas vēlēšanu uzvarētājam var rasties grūtības ar vairākuma nodrošināšanu reģionālajā asamblejā, kas savukārt var novest pie pārsteidzošu pēcvēlēšanu koalīciju veidošanas.

Deklarējot jauno triumfu savā politiskajā karjerā, 81 gadu vecais Berluskoni sociālajos medijos paziņoja, ka «Sicīlija ir izvēlējusies reālu, nopietnu un konstruktīvu pārmaiņu ceļu, pamatojoties uz godīgumu, kompetenci un pieredzi».

Vēlēšanās nobalsoja 2,1 miljons - mazāk nekā puse no 4,6 miljoniem Sicīlijas vēlētāju.

M5S kandidāta iegūtā otrā vieta ir neveiksme šai partijai, kas bija cerējusi pirmoreiz pārņemt kontroli pār kādu no Itālijas reģioniem. Šogad pašvaldību vēlēšanās M5S ieguva mēru amatus Romā, Turīnā un vairākās mazākās pilsētās.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu