DP izbeigusi kriminālprocesu par neizpaužamu ziņu atklāšanu, kurā lieciniece bija žurnāliste Margēviča

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka / LETA

Drošības policija (DP) ir izbeigusi kriminālprocesu par neizpaužamu ziņu izpaušanu saistībā ar laikrakstā «Diena» publicēto rakstu par bankas «Citadele» pārdošanu.

Šajā lietā liecinieces statusā figurēja žurnāliste Agnese Margēviča. Kriminālprocess noilguma dēļ izbeigts šogad aprīlī, aģentūra LETA noskaidroja DP.

2015.gada pavasarī Margēvičai DP piemēroja liecinieces statusu. DP toreiz norādīja, ka Margēviča tika izsaukta uz DP, taču izmeklēšanas iestāde toreiz un tagad neatklāja, par ko tieši kriminālprocess ir sākts.

Pati Margēviča toreiz aģentūrai LETA pauda uzskatu, ka viņas izsaukšana uz nopratināšanu DP ir mēģinājums ietekmēt, lai viņa neturpinātu rakstu sēriju par notikumiem pašā DP un tās atsevišķiem darbiniekiem.

Margēviča arī bija nobažījusies, ka izsaukšana uz nopratināšanu ir DP mēģinājums izvilināt no žurnālistes informācijas avotus. DP žurnālisti izsaukusi uz pratināšanu saistībā ar 2015.gada 7.aprīļa rakstu izdevumā «Diena» par bankas «Citadele» pārdošanas aizkulisēm. Kā atzīmēja Margēviča, zīmīgi, ka zvanu no DP izmeklētāja Alda Višņevska viņa saņēmusi 23.aprīlī - dienā, kad gatavojusi rakstu par pašas DP kadru maiņu, darbinieku rotāciju un citām problēmām.

Višņevskis informējis, ka saistībā ar 7.aprīļa rakstu ierosināts kriminālprocess un Margēviča tiek izsaukta uz pratināšanu. Margēviča pratināšanā atsaukusies uz likuma "Par presi un citiem masu informācijas līdzekļiem", kas paredz informācijas avota noslēpumu, proti, saskaņā ar šo normu "masu informācijas līdzeklis var nenorādīt informācijas avotu.

Margēviča stāstīja, ka DP par šo rakstu zinājusi, jo dažas dienas iepriekš nosūtījusi jautājumus par DP darbinieku rotāciju DP priekšniekam Normundam Mežvietam. Tāpat Mežviets ticis aicināts uz interviju saistībā ar jau citu rakstu par DP darbinieku dzīvesveidu, darbības metodēm un tamlīdzīgi. Intervija gan atteikta, kā arī norādīts, ka žurnālistes rīcībā nonākusī informācija ir ierobežotas pieejamības un nav tālāk izpaužama.

2015.gada 24.aprīlī «Diena» vēstīja par to, ka rudenī DP priekšnieka amatā ieceltais Mežviets esot sācis veidot sev uzticamu darbinieku loku, tostarp no DP Pretterorisma centra, kura faktiskais vadītājs bijis viņš.

7.aprīlī Margēviča publikācijā «»Citadeles» cena - starp 1 eiro un 74 miljoniem» laikrakstā «Diena» vēstīja par noslepenoto bankas «Citadele» pārdošanas līgumu, uzsverot, ka priekšvēlēšanu gaisotnē valdības radītais bankas «Citadele» pārdošanas «veiksmes stāsts» varot slēpt nepatīkamus pārsteigumus.

Savukārt 24.aprīlī rakstā «Var iegriezt rotāciju ratu» vēstīts, ka, iespējams, līdz gada nogalei var mainīties gan DP priekšnieka vietnieku loks, gan atsevišķu DP struktūrvienību vadība un vairāki darbinieki, kas atbild par politiski jutīgo valsts noslēpuma pielaižu sistēmu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu