Slinkajiem studentiem turpmāk var nākties dārgi maksāt

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Sputnik/Scanpix

Administratīvo pārkāpumu kodeksā paredzēts noteikt naudas sodu līdz 7000 eiro juridiskām personām par negodīgu akadēmisku praksi, liecina likuma grozījumi, kas sagatavoti izskatīšanai Saeimā otrajā lasījumā.

Grozījumi paredz ieviest naudas sodu līdz 2500 eiro cilvēkam, kurš iegādājas akadēmisko darbu vai tā daļu, kas nepieciešama izglītības dokumenta vai akadēmiskā, profesionālā vai doktora zinātniskā grāda ieguvei.

Tāpat tiek paredzēts līdz 7000 eiro liels sods juridiskām personām un līdz 2500 eiro liels sods privātām personām, kas pārdod vai citā veidā, slēpjot savu autorību, iesniedz akadēmisko darbu izglītības iestādē.

Patlaban Administratīvo pārkāpumu kodeksā nav normas, kas būtu saistītas ar akadēmisko godīgumu.

Vienlaikus tiek virzīti deputāta Inta Dāldera (V) ierosināti grozījumi, kuri paredz, ka turpmāk Izglītības kvalitātes valsts dienestam būs tiesības uzlikt administratīvo sodu par pārkāpumiem, kas saistīti ar disertāciju un citu promocijas darbu aizstāvēšanu, kā arī prettiesiskām darbībām, kas vērstas uz nepamatotu pirmā līmeņa augstākās izglītības, bakalaura, maģistra akadēmiskā grāda ieguvi, aģentūru LETA informēja deputāta birojā.

Grozījumus pirms otrajā lasījumā bija paredzēts skatīt 4.oktobrī Saeimas Juridiskās komisijas sēdē, taču to skatīšana tika atlikta un patlaban Saeimas informatīvajā sistēmā nav pieejama informācija, kad šie grozījumi tiks skatīti.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu