Koalīcijas partneri gatavi vērtēt VL-TB/LNNK iespējamo rosinājumu par pāreju uz izglītību tikai valsts valodā

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Koalīcijas partneri ir gatavi vērtēt nacionālās apvienības «Visu Latvijai!»-«Tēvzemei un brīvībai»/LNNK (VL-TB/LNNK) iespējamo rosinājumu par pāreju uz izglītību tikai valsts valodā.

Ja Saeimas vairākums atbalstīs Valsts prezidenta Raimonda Vējoņa iniciatīvu vairs nepiešķirt nepilsoņu statusu Latvijā dzimušajiem bērniem, VL-TB/LNNK sola nākamnedēļ nākt klajā ar augstāk minēto iniciatīvu.

«Vienotības» Saeimas frakcijas vadītāja Solvita Āboltiņa aģentūrai LETA sacīja, ka varētu tikt veidota ceļa karte, kādā veidā virzīties uz to, lai latviešu valoda iegūtu savu pienācīgo lomu un nebūtu jautājumu par to, ka vajag integrēt kādu cilvēku bez valodas zināšanām.

Savukārt Zaļo un zemnieku savienības Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Augusts Brigmanis sacīja, ka priekšlikumu par izglītību tikai valsts valodā vērtēs pēc tam, kad tas būs oficiāli iesniegts izskatīšanai. Vaicāts par ZZS vērtējumu pašreizējam valodu regulējumam skolēnu izglītības sistēmā, Brigmanis atbildēja, ka nav pamata mainīt pašreizējo kārtību, kas paredz visiem skolēniem likt eksāmenus latviešu valodā.

Kā ziņots, ja Saeima atbalstīs Vējoņa iniciatīvu, nacionālā apvienība iesniegs attiecīgus likuma grozījumus, kā arī jau pirmdien rosinās šo jautājumu izrunāt valdošās koalīcijas partiju sanāksmē.

VL-TB/LNNK piedāvātais likumprojekts paredzētu principu - mācībām jānotiek valsts valodā, bet atrisināt pārējos jautājumus, piemēram, par termiņiem tiktu uzdots valdībai. Ja prezidenta ierosinātais likumprojekts Saeimas vairākuma atbalstu negūs, tad šie jautājumi nebūšot tik cieši saistāmi.

LETA jau vēstīja, ka partiju paustais un to spēku samērs liecina, ka Vējoņa iniciatīva ceturtdien gaidāmajā balsojumā varētu negūt Saeimas vairākuma atbalstu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu